Zemanovci označili Peake za sněhurku, ministry za její trpaslíky

15.08.2011 20:01

Lidově řečeno: pěkně od podlahy popsal aktuální stav vládního Výboru pro boj s korupcí předseda Zemanovců Martin Šulc. Šéfka tohoto výboru, Véčkařka Karolína Peake, v něm bude s korupčními praktikami bojovat po boku Alexandra Vondry nebo Miroslava Kalouska.

Zemanovci označili Peake za sněhurku, ministry za její trpaslíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake, Kateřina Klasnová a Radek John

"Je to vůči mé osobě možná nějaká malá zlomyslnost, pokud se zpráva takto objevila v médiích. To, že v protikorupčním výboru bude sedět Alexandr Vondra i Miroslav Kalousek, je pravda. Ale není třeba za tím hledat ani senzaci, ani zvláštnosti. O tomto vládním výboru bylo od samého začátku známé, že bude tvořen ze zástupců ministerstev. Rozhodlo se o tom na K9, tak, že tento výbor bude mít stejný status jako Bezpečnostní rada státu," vysvětlila v pondělí pro ParlamentníListy.cz Karolína Peake.

Ani její objasnění však šéfovi Zemanovců nestačilo. Ve svém textu "Protikorupční výbor alias Sněhurka, pomocník a sedm trpaslíků" tak například uvádí: "Netrvalo dlouho a na vicepremiérské křeslo spojené s touto protikorupční „trafikou" usedla tehdejší předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake. V souvislosti s neformálním lídrem VV Vítem Bártou a jeho „korupčním etickým kodexem" pro nejužší vedení VV, byl tento čin Karolíny Peaky velmi odvážný. (i mně to tenkrát vyvolalo úsměv na tváři)."

Šulc dále píše, že zarážejícím faktem je zejména to, že mezi členy protikorupčního výboru je i sám ministr obrany Alexandr Vondra, který jako zodpovědná osoba figuruje v kauze ProMoPro.

 "400 miliónů korun přiklepl Alexandru Vondrovi ministr financí Miroslav Kalousek, který je mimochodem také členem onoho protikorupčního výboru vlády," míní Šulc. Ten nakonec výbor označil za další možný výsměch občanům České republiky.

Členové výboru pro boj s korupcí se budou scházet zpravidla jednou měsíčně, možné je ale i jeho mimořádné svolání. Jeho jednání budou neveřejná, záznam o nich bude přístupný na vládních internetových stránkách. Na svá jednání si výbor bude zvát i předkladatele právních norem. Hlasování členů výboru mají být veřejná, bude tedy jasné, jak se který člen výboru k určité otázce postavil.

Výbor pro boj s korupcí zřídila vláda na konci dubna, tehdy se počítalo s tím, že jej povede předseda Věcí veřejných Radek John. Letos na práci dostane 21,5 milionu korun. V příštích letech by měl hospodařit přibližně s 25 miliony korun.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…