Paroubek se zastal Romů s dětmi. Stát je dusí a dostává do ghett

16.08.2011 7:55

Expremiér a poslanec ČSSD Jiří Paroubek se zastal Romů. Od nového roku rodiny s dětmi přišly o tisíce kvůli změně ve vyplácení sociálního příplatku.

Paroubek se zastal Romů s dětmi. Stát je dusí a dostává do ghett

Jiřímu Paroubkovi se nelíbí změna, která podle něj dopadla především na romské rodiny. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž od začátku roku jinak vyplácí sociální příplatek. Dříve dávku mohl dostat každý na nezaopatřené dítě jako doplatek do stanoveného životního minima, pokud příjem rodiny nedosahoval dvojnásobku životního minima. To se ale od 1. ledna 2011 změnilo  a podle Paroubka změna tvrdě dopadla na Romy s dětmi.

ZDE čtěte na ParlamentníchListech.cz články k tématu Romové

"Podle dostupných odhadů přišlo o tuto dávku více než sto tisíc rodin s dětmi. MPSV svou změnou daleko nejvíce zasáhlo početné, a tedy v drtivé většině romské rodiny. Například rodina se šesti dětmi touto úpravou přišla o 7000 korun měsíčně. Peníze se vyplácely zpětně, tudíž rodiny zaznamenaly znatelný pokles příjmů až v únoru tohoto roku," vysvětluje Paroubek v MF Dnes v článku nazvaném Tři měsíce, jež Romům změnily svět.

Sledujeme téma Romové v Novém Boru

Zhroutil se jim svět

Jedná se totiž o to, že při žádosti o dávku v pomoci o hmotné nouzi se posuzuje příjem za poslední tři měsíce. "Konečně v měsíci květnu mohlo být opět zahájeno doplácení do výše zákonem stanoveného životního minima. Kumulativní následky oněch tří osudných měsíců se ve své plné nahotě projevily až dnes. Pouhé tři měsíce, a mnoha rodinám se zhroutil jejich svět. Došlo k tak drastickému zadlužení, že pro mnohé již neexistuje cesta nazpátek," zlobí se Paroubek a dodává, že v  tomto období dochází "u mnoha romských rodin k výpovědi z bytu bez nároku na přístřeší".

Psali jsme:
Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

"Věcně odpovědná státní správa svými legislativními opatřeními a úspornými balíčky spustila novou vlnu ghettoizace a pauperizace celé významné skupiny obyvatel. Skupiny, která je relativně dosti bezbranná," dodává bývalý předseda ČSSD.

"Jak může většinová společnost za takových podmínek očekávat, že dojde ke zlepšenému začleňování příslušníků romských komunit do běžného života," ptá se Paroubek.

Nikdo ráno nevstává do práce

Podle něj již druhá generace Romů je vychovávána v prostředí, kdy nikdo ráno nevstává do práce. "Není to jen proto, že by pracovat nechtěli, ale především proto, že Romové byli mezi prvními, kteří o svou práci přišli, a jsou mezi posledními, kteří jsou na volné místo přijímáni," zastává se Romů Jiří Paroubek.

Podle Paroubka spravedlivě vyplácené dávky nejsou jen podporou flákačů, ale společnosti zajišťují bezpečí, protože chudí lidé nemusejí krást.

Paroubek se obává rozšíření rasismu

"Jakou mohou mít po takovémto administrativním zásahu Romové důvěru ve stát a majoritní společnost. Uvržení do neutěšených sociálních podmínek ve svém důsledku vyvolá jen další otevřené projevy rasismu a xenofobie," varuje Paroubek.

Podle něj se stát chová amorálně. "Jak je možné, že odpovědný ministr a potažmo celá vláda ještě vůbec mohou vykonávat své funkce?" táže se rozzlobeně Paroubek.

Podle dubnového průzkumu CVVM pouze 13 procent Čechů má pozitivní vztah k romské komunitě. Naopak celkem 82 procent obyvatel hodnotí vztahy s romskou menšinou jako špatné.

„Zatímco vůči cizincům se česká společnost za posledních patnáct, osmnáct let velmi otevřela, tak vůči Romům se nadále uzavírá," uvedl k tomu sociolog Ivan Gabal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Dále čtěte:
Právo: Romové, nepleťte do toho diskriminaci. Grázl je prostě grázl
Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí
Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky
Ať se Šiklová do Bydžova k Romům nastěhuje, reaguje Kubera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…