Kubice si stěžuje. Nemám peníze na korupčníky. Jde o rozpočet?

16.08.2011 8:44

Na středeční jednání vlády přinese ministr vnitra Jan Kubice analýzu, podle níž ztěžuje práci policie nekvalitní technika používaná při sledování lidí podezřelých z korupčního jednání. Podle deníku Právo, které o tom informuje, může jít o dělostřeleckou přípravu ministerstva k bitvě o přidělení finančních prostředků z rozpočtu.

Kubice si stěžuje. Nemám peníze na korupčníky. Jde o rozpočet?

Od policistů zaznívají stesky, že jsou vinou méně kvalitní nahrávací techniky na korupčníky často krátcí. V analýze, kterou ve středu ponese na vládu ministr vnitra Jan Kubice, se tvrdí, že hlavně specializovaným útvarům chybí lepší skryté kamery a směrové mikrofony. Někdy prý byl pořízený zvukový i obrazový záznam ze sledování lidí podezřelých z korupčního jednání tak špatný, že jejich pozdější identifikace nebyla možná.

„Nekvalitní audio a videozáznam ze sledování osob z důvodu nedostatečného technického vybavení Útvaru zvláštních činností neumožňuje identifikaci řady osob ze záznamu," píše se v analýze, kterou má deník Právo k dispozici. Spekuluje se ale i o tom, že analýza má posloužit jako dělostřelecká příprava ministerstva k bitvě o přidělení finančních prostředků z rozpočtu.

Sledujeme téma Korupce
Sledujeme téma Rozpočet

Útvar zvláštních činností se ke stížnosti nehlásí

Vnitru se totiž nelíbí drastické škrty v rozpočtu, které mohou podle policistů vést až ke zhoršení bezpečnosti. Ke stížnosti se nehlásí šéf ÚZČ Tomáš Almer „Lepší vybavení si vždycky dovedu představit, ale my jsme určitě v poslední době nebyli autory stesku, který by se dal interpretovat tak, že při vyšetřování korupce nebo jakékoli jiné trestné činnosti by toto měl být limitující faktor," řekl Almer Právu.

Nad informacemi z analýzy se pozastavuje i branněbezpečnostní expert ODS Jan Vidím. „Jestliže si nestěžuje speciální útvar, pak jediné vysvětlení takového tvrzení je to, že je to klasický tlak na peníze," domnívá se poslanec. Protože nejde o milionové, ale statisícové částky, musí si tento problém, pokud existuje, vyřešit podle Vidíma resort sám.

Sledování vykazuje při odhalování korupce nejlepší výsledky

Almer připustil, že se může stát, že se sledování nepodaří provést v takové kvalitě, aby je soud přijal za průkazné, ale jsou i případy, kdy by policii nepomohlo ani to, kdyby měla neomezený rozpočet. Technické možnosti mají své limity a v hlučném prostředí nelze pořídit kvalitní záznam. Přesto v odhalování korupce vykazuje sledování lepší výsledky než kterákoli jiná činnost.

Celkem jsou v analýze shrnuty poznatky z 237 kauz šetřených protikorupční policií, útvarem na odhalování organizovaného zločinu a na úrovni krajů, kdy byla sledovačka využita ve 48 případech a ve třiceti z nich přispěla k usvědčení pachatele.

K věci:

Policie obvinila Knetiga. Exministr Drobil netuší z čeho. Má ODS strach? 

Drobil: Ani koruna se nemohla ukrást. Leda kvůli Michálkovi 

Dotační úřad v obležení. Policisté hledají korupci

Foto: mvcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…