Romský aktivista: Za útok Romů servírka nemůže

16.08.2011 9:08

Předseda Společenství Romů na Moravě Karel Holomek v komentáři Lidových novin píše, že jednání Romů v Novém Boru je neomluvitelné. Vrací se totiž k incidentu, který se stal v neděli 7. srpna v místním baru. Tvrdí ale k němu, že tamní servírka za nic nemohla. Ta totiž mladíkům zakázala hru na hracích automatech, ale Romové vzali mačety a začali sekat do hostů.

Romský aktivista: Za útok Romů servírka nemůže

„Především, servírka za nic nemohla. Chovala se jen tak, jak jí zákon a zvykové právo přikazuje," hájí romský aktivista v Lidových novinách ženu. „Kdybych byl jedním z hostů v té hospodě a byl svědkem, jak ti chlapci začínají servírce sprostě nadávat, nakopal bych jim do zadků a vyhnal je taky. Třeba by to od starého Roma s verbálním doprovodem toho vyhazovu v romštině přijali s pochopením," uvádí dále Holomek.

Podle něj je vždy „sladké" řešit spory tvrdě a rázně. „Následky jsou také tristní, ale na to už nikdo nemyslí. To si všichni uvědomí, až hlavy vychladnou a policie začne konat," píše dále Rom v komentáři.

Holomek dále tvrdí, že místní romské sdružení se distancovalo od takovéhoto způsobu řešení na tiskové konferenci. Jenže, i když on sám měl pozvání se „tiskovky" zúčastnit, tak na ní nejel. "A pak...nechtělo se mi. Je to vždy stejné: staré hříchy, letité bariéry, neochota vzájemně komunikovat, výbuchy vášní a nepochopení pro to, jak vlastně sousedské spory řešit, nedorozumění: obnošená vesta!" připomíná Holomek.

Dále se zamýšlí nad tím, proč novoborské ženy vlastně nyní protestovaly. „Proč ten tichý protest místních žen, které mají strach o své děti? Vždyť o ty vůbec nešlo. Není to jen demonstrace vzájemné nevraživosti, která v tomto okamžiku k ničemu rozumnému nemůže přispět? Vpodstatě jen prohlubuje barikády mezi oběma stranami, zvyšuje napětí, " uvádí k tomu.

Je-li podle Holomka někde vina, tak na obou stranách - té menšinoví i té většinové.  „Teď budou výtržníci jistě potrestáni, a tvrdě, o tom není pochyb. Nedá se říci, že by to nebylo v pořádku. Ale nakonec jsem rád, že se vyskytují i rozumní lidé na straně Romů i vedení obce a dovedou věci do rozumnějších konců i bez pomoci a záštity jiných," dodává na konec předseda Společenství Romů na Moravě.

Psali jsme:
Vláda: V Novém Boru je třeba zachovat klid

SLEDUJEME TÉMA Romové

Brutální útok se odehrál v neděli 7. srpna odpoledne v baru v Purkyňově ulici po konfliktu mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech. Obsluha od nich požadovala občanské průkazy, a mladíci ji za to začali slovně napadat. Jeden z hostů se prý ženy zastal a jednoho z mladíků údajně i udeřil. Pak prý hosté mladíky z baru vyvedli. Oni se však vrátili s dalšími Romy ozbrojenými mačetami a obušky. Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, z toho nejvíce postižený muž prodělal v liberecké nemocnici operaci hlavy.

Dva útočníky ve věku 15 a 37 let policie dopadla a obvinila z těžkého ublížení na zdraví a z přečinu výtržnictví spáchaných formou spolupachatelství, za což jim hrozí pět až 12 let vězení. Další, sedmnáctiletý mladík, se sám přihlásil policii ve čtvrtek. I on byl obviněn a skončil ve vazbě. Mladíkům ve věku 15 a 17 let hrozí vzhledem k věku maximálně šestiletý trest odnětí svobody. Po dalších dvou útočnících, šestatřicetiletém Antonínu Sinu a devatenáctiletém Jakubu Žigovi, policie stále pátrá.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…