Odbory pro rozhlas: Zvýšení minimální mzdy chceme hlavně kvůli inflaci

16.08.2011 10:14

Odbory budou na dnešní tripartitě požadovat zvýšení minimální mzdy hlavně proto, že došlo ke zvýšení cen například u energií a potravin, ovšem lidé to nemají nijak kompenzováno. Řekl to v rozhovoru pro Radiožurnál předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Odboráři také chtějí, aby se odsunula důchodová reforma o rok.

Odbory pro rozhlas: Zvýšení minimální mzdy chceme hlavně kvůli  inflaci

Zvýšení minimální mzdy v Česku je jedním z témat dnešní tripartity. Mluvit se má ale o celé daňové reformě, o penzijní reformě, o stravenkách i o režijních jízdenkách. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil ale pro Radiožurnál vysvětlil,  proč chtějí odbory navýšit minimální mzdu o patnáct procent. Minimální mzda nyní činí přitom osm tisíc korun.

„My vycházíme z toho, co se v poslední době běžně dělalo. Některé typy poplatků byly ministerstvem financí navýšeny právě o inflaci a bylo vždycky říkáno, ž poslední návrh poplatků byl před x lety a od té doby inflační navýšení bylo tolik a tolik. Takže my vycházíme přesně z této analogie," řekl pro Radiožurnál Zavadil.

Proti jsou však zaměstnavatelé. Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák tvrdí, že představa odborů je nereálná. Zaměstnavatelé podle něj chtějí nárůst tak o 300 nebo 400 korun.

Odbory odmítají druhý pilíř reformy

Na tripartitě se ale bude jednat i o penzijní reformě, která jde do výborů Poslanecké sněmovny, a také o předdůchodech. Předmětem sporu vlády s opozicí a odbory je hlavně druhý pilíř reformy, tedy možnost převádět část svého důchodového pojištění na individuální účty u soukromých penzijních společností.

Předseda odborového Svazu KOVO Josef Středula považuje návrh ministerstva práce za špatný.

„Vyvolává potřebu zvyšovat DPH a my si myslíme, že takovýto způsob zavedení tzv. druhého pilíře nedává smysl a ani odklad pro nás není řešením," řekl pro rozhlas Středula s tím, že rekonstrukci současného systému je ale nutná.

„Měl by se především zrekonstruovat současný systém s příspěvkem státu a myslíme si, že je zrekonstruovatelný, aby vyhovoval požadavkům, ale neměla by to být kombiance, která vyvolává potřebu op - outu," řekl Středula.

Odbory, stejně tak jako ČSSD by ale byly pro to, aby se převody do soukromých fondů odložily o rok, tedy aby tento systém začal fungovat až začátkem roku 2014.

 „Zatím toto není téma k jednání" zmínil k tomu ale ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

„Určitě je třeba udělat transformaci třetího pilíře, na tom se shodujeme všichni, avšak úprava navrhovaná odbory je fiskálně náročná, tu by státní rozpočet neunesl," oponoval dále Drábek.

Proti zrušení režijních jízdenek jsou i zaměstnavatelé

Na tripartitě se bude mluvit také o daňovém zvýhodnění stravenek a režijních jízdenek. Vláda podle ministra financí Miroslava Kalouska nedávno přerušila rozhodování také proto, aby to mohla projednat ještě se sociálními partnery.

„Vláda když poprvé projednávala, tuším v červenci, tento návrh zákona v tripartitě, přislíbila sociálním partnerům, že zpracuje některé jejich připomínky a náměty, a než ho definitivně schválí, bude ho v tripartitě projednávat ještě jednou," upozornil nedávno Kalousek.

Proti zrušení stravenek a režijních jízdenek nejsou jen odbory, ale také zaměstnavatelé. „Je to určitá kulturní politika firem, je to jedna z věcí, které mají firmy zapracovány ve svých sociálních programech, a myslím si, že nestojí za to kvůli pár stovek milionů znervózňovat jak stranu zaměstnavatelů, tak stranu zaměstnanců," uvedl k tomu prezident Svazu dopravy Jaroslav Hanák. Je přesvědčen o tom, že v České republice jsou jiné rezervy, které by se měly hledat.

Dalším bodem jednání jsou takzvané předdůchody. Na nich se již dříve shodl expertní tým tripartity. Zaměstnanci z namáhavých profesí by podle něj mohli odcházet do důchodu o jeden až pět let dříve, než je dáno zákonem. Seznam profesí přitom není dopředu určený.

Za tyto lidi by zaměstnavatel spořil na zvláštní účet u penzijního fondu částku ve výši dvou až tří procent mzdy, a to nad její rámec. Z naspořené částky by se potom předdůchody vyplácely.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…