Ve sněmovně se scházejí návrhy na změny v reformě zdravotnictví

16.08.2011 19:20

Poslanci nyní projednávají tři reformní kodexy. Jde o návrh zákona o zdravotních službách, předlohu o speciálních zdravotních službách a návrh zákona o záchranné službě. První dva odolaly návrhu opozice na zamítnutí už v prvním čtení. Reforma přináší i takzvaný změnový zákon a novelu o veřejném zdravotním pojištění.

Ve sněmovně se scházejí návrhy na změny v reformě zdravotnictví

Ve sněmovně se už scházejí pozměňovací návrhy k vládním předlohám reformujícím zdravotnictví. Ve zdravotnickém výboru se bude příští týden debatovat například o úpravě interrupcí nebo o délce dojezdové doby záchranné služby k pacientům. Z jedné z novel s největší pravděpodobností vypadne nesouvisející ustanovení, které by umožnilo úřadům dál tajit platy a odměny úředníků. ČTK to dnes řekli předseda a místopředseda výboru Boris Šťastný (ODS) a Jiří Štětina (VV).

Interrupce beze změny, zatím

Poslanci nyní projednávají tři reformní kodexy. Jde o návrh zákona o zdravotních službách, předlohu o speciálních zdravotních službách a návrh zákona o záchranné službě. První dva odolaly návrhu opozice na zamítnutí už v prvním čtení. Reforma přináší i takzvaný změnový zákon a novelu o veřejném zdravotním pojištění.

Několik pozměňovacích návrhů už dorazilo i k návrhu zákona o zdravotních službách. Podle Šťastného, jenž je zpravodajem tisku, nejsou rázu, že by měly reformu zlikvidovat. "Musí se napsat lépe interrupce, musí se opravit řada věcí týkajících se přeregistrace," uvedl. Změny, které by reformu zbořily, podle něho budou bez šance.

Legislativní náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek ČTK řekl, že podle poslední dohody by interrupce v tomto reformním balíku neměly být nově upraveny. Budou až v jiné normě. Ministerstvo je mělo v návrhu zákona o speciálních službách, strhla se ale debata o interrupcích pro cizinky, tak je vyřadilo. "Do (obecného) zákona o zdravotních službách dáme odkaz, že platí úprava z 80. let a že je to jedna ze zdravotních služeb," uvedl.

Platy úředníků zůstanou dostupné 

Ze změnového zákona navrhne Šťastný vypustit ustanovení změny zákona o poskytování informací, které by vedlo k utajování úřednických platů a odměn. "To zlikvidujeme na výboru," řekl jeho předseda. Už dnes navrhl poslancům vypustit z předlohy ustanovení na žádost Jana Vidíma (ODS) branný a bezpečnostní výbor.

Pozměňovací návrhy se scházejí také k předloze o záchranných službách, která mimo jiné zvyšuje mezní dobu pro dojezd sanitky k pacientovi o pět na 20 minut. Podle zpravodaje tisku ve výboru Štětiny o tom ještě bude diskuse, osobně se přiklání k ponechání 15 minut. "Bojíme se ale právníků, kteří si už nyní stěžují, že záchranka přijela za 16 minut," uvedl.

Výbor zřejmě předlohu upraví tak, aby se do krajského systému záchranných služeb mohli zapojit na základě smlouvy i soukromí provozovatelé. Další návrh se týká například sociálních podmínek záchranářů. Měly by být stejné, jako je mají členové ostatních složek integrovaného záchranného systému.

Obecnou debatu s takzvaným načtením pozměňovacích návrhů k předlohám povedou členové výboru v úterý. Hlasovat by o nich měli na dalším zasedání ve čtvrtek. Sněmovna by mohla projednat reformní zdravotnické zákony ve druhém a zřejmě i třetím závěrečném čtení na schůzi, která by měla začít koncem srpna.

Související:

Platy úředníků zveřejňují i v Rusku. Poslanci jsou pro změnu¨

ČSSD souhlasí s poplatkem za stravu v nemocnicích

Seznam, co bude standard, nefunguje. A šíří se strach, říká Julínek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …