Primátoři kritizují Krajskou zdravotní, žádají hejtmanku o změny

16.08.2011 20:25

Primátoři Ústí nad Labem, Teplic, Mostu, Chomutova a Děčína vyzvali hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou (ČSSD), aby jmenovala takové vedení Krajské zdravotní, které by vypracovalo ekonomickou a zdravotnickou koncepci zaměřenou nejen centrálně, ale i na jednotlivé nemocnice.

Primátoři kritizují Krajskou zdravotní, žádají hejtmanku o změny

Primátoři pěti statutárních měst v Ústeckém kraji kritizovali Krajskou zdravotní, která v jejich městech provozuje nemocnice. Ve společném prohlášení žádají hejtmanku o změny. Nejsou spokojení s finanční situací nemocnic, nelíbí se jim omezování a rušení některých specializovaných pracovišť a odchod kvalitního zdravotnického personálu do jiných zařízení v důsledku špatné personální politiky. Uvedli to v prohlášení, které ČTK zaslala mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá.

Chceme více kompetencí, píší primátoři

Primátoři rovněž považují za alibistické najímat pro všechna výběrová řízení externí firmy. Efektivnější by bylo provádět některé veřejné zakázky samotnou Krajskou zdravotní, případně jednotlivými nemocnicemi. "Absolutní centralizace rozhodování a omezování pravomocí jednotlivých nemocnic nám připadá nekoncepční a nepružné," píše se v prohlášení.

Primátoři Ústí nad Labem, Teplic, Mostu, Chomutova a Děčína vyzvali hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou (ČSSD), aby jmenovala takové vedení Krajské zdravotní, které by vypracovalo ekonomickou a zdravotnickou koncepci zaměřenou nejen centrálně, ale i na jednotlivé nemocnice. "Chceme zvýšení kompetence a odpovědnosti za hospodaření a poskytování zdravotní péče jednotlivých odštěpných závodů," píše se v prohlášení.

Podle mluvčího Ústeckého kraje Zdeňka Rytíře se podnětem od primátorů bude zabývat dnešní zasedání představenstva Krajské zdravotní a 24. srpna i rada kraje. "V současnosti dochází ke změnám ve složení orgánů Krajské zdravotní a nové orgány by měly dostat čas na vypracování koncepce a měly by pracovat na dalším zlepšení řízení a komunikace," citoval Rytíř hejtmanku.

Krajská zdravotní je finančně zdravá, tvrdí vedení

Proti kritice se v tiskové zprávě od mluvčího Jiřího Vondry ohradilo i nové vedení Krajské zdravotní. "I v době, kdy řada českých nemocnic má finanční problémy, je Krajská zdravotní dva roky v zisku. K polovině tohoto roku je společnost také v zisku, a to oproti finančnímu plánu, ve kterém se předpokládala ztráta právě pod vlivem snížení výdajů do zdravotnictví," uvedl nově zvolený předseda představenstva Radek Scherfer.

Kritizovaná výběrová řízení vedená externími firmami KZ hájí jejich složitostí. "Je naprosto logické, že velká, složitá a projektově náročná výběrová řízení obstarává dodavatelsky, stejně jako to dělají statutární města kritizujících primátorů. Pokud by to takto nečinila, byla by Krajská zdravotní, a. s. napadána z netransparentních výběrových řízení," dodal mluvčí. 

Jednání primátorů inicioval děčínský primátor František Pelant (ČSSD). Reagoval tím na časté stížnosti občanů poukazujících na špatné fungování krajské nemocnice ve městě. Primátoři se podle něj budou setkávat pravidelně nad dalšími tématy, jako je sociální reforma nebo rozpočty měst. ¨

Krajskou zdravotní prošetřuje i Brusel

Krajská zdravotní v nemocnicích v Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově a Děčíně disponuje 3378 lůžky a poskytuje asi 70 procent zdravotní péče v Ústeckém kraji. Zaměstnává asi 6300 lidí, z toho zdravotních sester je zhruba 2800 a lékařů 820.

Z jejího vedení v červnu odešel předseda představenstva Petr Benda (ČSSD), vedení krajské ČSSD mu v poslední době vyčítalo například kauzy s údajně předraženými nákupy přístrojů z evropských dotací Krajskou zdravotní.

Ty se nelíbí ani ministerstvu financí a prošetřují je i kontrolní orgány v Bruselu. Antimonopolní úřad v květnu vyměřil Krajské zdravotní dvě pokuty za celkem 900.000 korun. Firma chybovala v tendru s hodnotou 420 milionů korun na doplnění zdravotnického zařízení a přístrojů a v zakázce na šicí materiály o předpokládaném objemu 50 milionů korun. Benda se ale hájí tím, že rozhodnutí o sporných zakázkách padlo v okamžiku, kdy ještě v čele Krajské zdravotní nestál.

Související:

Krize kolem Krajské zdravotní prý může vést k zajímavým akciím

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …