Němcová ve videorozhovoru: ODS soudní stíhání Dohnala neorganizuje

17.08.2011 22:12

NA ROVINU SE ZDEŇKEM ŠARAPATKOU Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS vylučuje, že za osmiměsíčním podmíněným trestem, který si za neposkytnutí hospodářských informací poslancům odnesl od soudu jeho prezident František Dohnal, stojí politické tlaky.

Němcová ve videorozhovoru: ODS soudní stíhání Dohnala neorganizuje
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslava Němcová

„V žádném případě jsme neměli pana Dohnala v hledáčku, že bychom ho chtěli sestřelit a nahradit někým jiným," kategoricky popírá v exkluzivním videoseriálu Na rovinu, jenž nově spustily ParlamentníListy.cz.

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal odmítl vydat podklady skupině poslanců, která dostala na starosti zkontrolovat možné chyby v hospodaření úřadu. Kontrola sice byla zahájena, Dohnal s ní ale nespolupracoval. Navíc je přesvědčen, že poslanci jednají protiústavně.


„Kdybych si to měla vysvětlovat tak, jak se ptáte, znamenalo by to, že ODS zavolá na nějaký soud a řekne: když jsme to nedokázali my ve sněmovně, tak vy to za nás odpracujete a bude to znamenat odchod Františka Dohnala. To by znamenalo, že soudy u nás nesoudí, ale jsou stranickou odbočkou jedné nebo druhé strany. To je naprosto nemyslitelná věc!" odmítá Němcová.

Soudům prý důvěřuje i přesto, že stoupá počet případů, v nichž představitelé justice figurují v řadě kauz spolu s organizovaným zločinem. Rozčilují ji naopak úniky informací ze soudních a policejních spisů. „Připadá mi to jako bizarní svět, ve kterém žijeme...jestli je skutečně každý z těch, kdo z policie či justice vypouští informace, napojený na zločinecké struktury, vlivové skupiny, lobbisty nebo na korupční prostředí, nechápu to..."


Exkluzivní videorozhovor s Miroslavou Němcovou


PSALI JSME:

Jako první z politiků v rozhovoru se Zdeňkem Šarapatkou právě Němcová přiznává, co si poslanci od rozsudku nad Dohnalem nejspíš nejvíce slibují: „Je to zatím nepravomocné rozhodnutí, musíme počkat do rozhodnutí pravomocného. Bude-li ale potvrzeno, tak to znamená automaticky odchod pana Dohnala z jeho funkce," shrnuje předsedkyně sněmovny očekávání svých kolegů.

Nejmocnější žena české politiky v rozhovoru překvapivě přiznává, že se její jméno mohlo objevit i v souvislosti s jinou prázdninovou kauzou. Stejně jako desítky dalších politiků, lákal i ji vlivný pražský lékař Jaroslav Barták do svého Lions clubu.

K VĚCI:


Jméno lékaře zaplnilo v posledních dnech stránky médií v souvislosti s jeho zadržováním a údajným týráním asistentek na Filipínách i klubem, jenž založil pro české elity. Jeho prostřednictvím se pak zaštitoval vlivnými kontakty s vysokými politiky a společenskými špičkami. „Pan doktor Barták mě mnohokrát zval na jednání Lions club, ale nebyla jsem tam," tvrdí dnes Němcová. Šéfem pražské pobočky klubu je například bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby.

Barták spojuje klub i s některými členy vlády, kontaktoval i policejního prezidenta a někdejší nejvyšší státní zástupkyni.

V rozhovoru Na rovinu šéfka poslanců rovněž popírá existenci interních volebních průzkumů, které si podle některých médií měla objednat sama ODS. Uveřejněné výsledky průzkumu by údajně měly mít pro ODS jinak fatální dopad zejména v krajských volbách 2012. Němcová označuje zprávu za typickou pro novinářskou „okurkovou" sezónu.

Miroslava Němcová se pro ParlamentníListy.cz vyjadřuje také ke své případné kandidatuře na úřad prezidentky republiky v roce 2013 a v rozhovoru otevřeně popisuje své představy o vlastnostech příští hlavy státu. Ta se přes veškeré proklamace o nadstranickosti nemůže podle Němcové vyhýbat aktivnímu vstupování do politického dění ani po roce 2013 a v napjaté evropské atmosféře na ni prý budou kladeny mimořádné nároky. Předsedkyně Poslanecké sněmovny v rozhovoru reaguje i na přímou otázku moderátora, zda se mají Češi uprostřed evropské krize obávat o své úspory. Podle ní má země na rozdíl od jiných států stále dobré vyhlídky: díky zájmu investorů a krokům Nečasovy vlády.

Miroslava Němcová:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…