Kauza „kapříci ve fotbale“ znovu ožívá. Soud bude jednat o obnově řízení

17.08.2011 21:50

VÍME PRVNÍ ParlamentníListy.cz zjistitily, že u okresního soudu v Kroměříži by se mělo zítra rozhodnout o obnově soudního řízení v kauze takzvaných "kapříků", tedy případu sudích uherskohradišťského fotbalového klubu, kteří měli před lety brát úplatky. O obnovu řízení požádal advokát jednoho z obžalovaných Karol Hrádela, podle něhož měl figurující soudce v případu Aleš Dufek manipulovat s počty odposlechů. Dufkovo jméno přitom nedávno padlo při vyšetřování obsáhlé kauzy brněnské policejní mafie. Soudce je totiž podezřelý z toho, že si měl v případu vzít od jednoho z obviněných úplatek. A to rovných milión korun!

Kauza „kapříci ve fotbale“ znovu ožívá. Soud bude jednat o obnově řízení

Jakmile se advokát Karol Hrádela dozvěděl, že poněkud kontroverzní náměstek městského soudu v Brně Aleš Dufek „lítá" i v případu gangu z Brna, který třináct let vydíral podnikatele a za peníze zahlazoval i trestní kauzy, požádal o obnovu řízení v případu úplatných rozhodčích.

Okresnímu soudu Kroměříž totiž Dufek kdysi sdělil nepravdivé informace o počtu odposlechů. „Soudce v kauze fotbalové korupce před osmi lety povolil víc odposlechů, než mu povolil okresní soud," vysvětlil k tomu před časem pro Českou televizi advokát Karol Hrádela. Tehdy zmínil, že bude usilovat o obnovu řízení.

Povolil údajně více odposlechů, než přiznal

Dufek byl podle něj už před osmi lety podezřelý z konfliktu zájmů v aféře někdejšího uherskohradišťského fotbalového klubu. Povoloval totiž odposlechy sudích a funkcionářů, přitom sám současně seděl v arbitrážní komisi fotbalového svazu. Tedy organizace, která fotbalové dění v zemi zastřešuje. Samotná komise řeší například majetkové spory jednotlivých celků či hráčů.

„Nikdo zatím nepoložil otázku, jestli soudce může lhát," řekl k tomu ParlamentnímListům.cz Hrádela. „Chtěli jsme tehdy v době konání soudu vědět, kolik byl počet odposlechů, kolik jich soudce Dufek nařídil. A on řekl určitý počet a my jsme pak zjistili, že ten počet nebyl správný. Takže lhal o počtu odposlechů," řekl k tomu naší redakci Hrádela.

Když podle něj tehdy probíhal soud v Kroměříži, tak on a ani jiní obžalovaní údajně nevěděli, že existovaly i jiné odposlechy. „Proto jsme dali návrh na obnovu řízení, protože říkáme, že máme pochybnosti o důvěryhodnosti toho soudce, protože jsme zjistili, že když v tomto případě nemluvil pravdu, tak by byly nevěrohodné i důkazy, které byly prováděny,"  dodal pro ParlamentníListy.cz advokát.

Kilo jablek a kapříci

Karol Hrádela je mezi advokáty známá osobnost. Kromě toho, že loni neúspěšně kandidoval na děkana na plzeňskou právnickou fakultu, se proslavil svou hláškou, že úplatní fotbaloví sudí kdysi nežádali mezi sebou do telefonu peníze, když hovořili o kapřících, ale skutečně hovořili o kaprech.

Soudy kolem sudích přitom řešily několik případů. Snad nejznámější je takzvaná žižkovská aféra, v níž si čtyři bývalí fotbaloví sudí (Marcel Hábl, Zbyněk Pustka, Ladislav Talpa a Karel Vidlák) nechali slíbit úplatek od Ivana Horníka. Soudy rozhodčím na základě telefonních odposlechů vyměřily podmínky, pokuty a zákazy činnosti. Odsouzení ale případ hnali až před Ústavní soud (ÚS) a ten před třemi lety bez veřejného jednání odmítl jejich stížnost. Podle ÚS totiž nebylo pochyb o tom, že šifry třicetník, padesátník či třicet kilo jablek představovaly sjednanou výši úplatku.


Ivánku kamaráde, můžeš mluvit? je divadelní hra, kterou nacvičil Jiří Lábus s Petrem Čtvrtníčkem. Ten je zároveň jejím autorem. Námětem této hry se stala právě korupční aféra v českém fotbale.


Hrádela ale figuroval především jako advokát v jiném případu a to zkorumpovaného sudího Václava Zejdy. A právě tady po jednání fotbalové disciplinární komise v listopadu 2004 vyrukoval s tvrzením, že když rozhodčí v telefonátech mluvili o kapřících, šlo prý o skutečné ryby. Nikoli o peníze, jak ony kapříky rozluštila policie při odposleších.

Hrádela: Zejda byl skutečně na výlovu rybníka

Policie, disciplinární komise, novináři i veřejnost si podle Hrádely špatně vysvětlili odposlech rozhovoru Zejdy s jeho kolegou Bohumilem Krátkým v listopadu 2003. Krátký se totiž tehdy Zejdy zeptal, zda už dopluli kapříci za jeden ze zápasů první ligy.

Slovo kapřík bylo ale podle policie zašifrované označení tisícovek. "To ale není pravda," spustil k tomu Hrádela. „Pan Zejda byl tehdy na výlovu rybníka a svým kolegům chtěl za odměnu předat skutečně ryby, na to přece v předvánočním čase není nic divného," prohlásil v té době právník s tím, že má důkazy o Zejdově přítomnosti na výlovu.

Podle Hrádely k tomu existují svědci, potvrzení i fotografie, že si kapry zaplatil a sám vylovil. Případ pak vešel do dějin fotbalu a vznikla kolem něho i divadelní hra.

Dufek: Blbost, že bych vzal úplatek. Pomohl jsem v jejich obvinění

Osoba soudce Aleše Dufka, respektive jeho aféry se ale také pěkně rozrůstají. Dufek je přitom horkým kadidátem na předsedu brněnského městského soudu. Současná předsedkyně soudu a členka pětičlenné komise Marcela Komárková ale jeho nominaci odmítla v červnu podepsat. Kromě toho, že v době soudcování Dufek údajně podnikal v hazardu - i když to zákon zakazuje, měl firmu s výherními a hracími automaty - totiž podle ní na povrch vypluly i další pochybnosti. 

Dufek totiž figuruje při vyšetřování kauzy brněnské policejní mafie, která třináct let vydírala podnikatele a za peníze zahlazovala trestní kauzy. Dufek si měl od jednoho z obviněných za propouštění na kauci říci o úplatek milión korun.

O úplatku hovořil při výslechu klíčový svědek v mafiánské kauze Petr Michek. „Já jsem se naopak podílel na odhalení gangu," oponoval ale v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny sám Dufek.


Michek měl dát tři milióny za kauci

„Před šesti lety jsem rozhodoval o návrhu státního zástupce na vzetí do vazby devíti lidí. Já jsem všechny tyto lidi propustil s tím, že zahájení trestního stíhání se mi zdálo nedostatečné a na vazbu to rozhodně nebylo. Pouze si vzpomínám, že tam byli dva - Petr Michek a ještě nějaká paní, kteří s tím byli závažně spojeni, a u těch jsem se rozhodl, že je propustím, ale pouze na kauci. U každého z nich jsem určil kauci jeden milion korun. Rozhodoval jsem o víkendu, kdy nefungoval soud, ale ani banky," vypověděl pro HN Dufek.

Prý se až před několika měsíci dozvěděl, že Michek dal za kauci nakonec tři miliony. Advokáti mu přitom prý napovídali, že tolik peněz je potřeba, neboť chce úplatek soudce. „Ale když jim řekl, že nevěří tomu, že já bych vzal úplatek, tak oni se tohoto zalekli a peníze mu vrátili," dodal k tomu soudce Dufek.

Zda se právě on stane předsedou městského soudu v Brně by měl rozhodnout ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil během příštích několika dní. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, končící předsedkyně městského soudu Komárková se totiž obrátila se svými výhradami vůči Dufkovi právě na ministra spravedlnosti.

Soud v Kroměříži bude o případné obnově soudního řízení v kauze fotbalových sudích rozhodovat zítra od 12.30 hodin.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …