Čí ruské zájmy hájí miliardář Kellner v Česku, ptá se médium

18.08.2011 6:14

Rozsáhlé obchodní zájmy nejbohatšího Čecha Petra Kellnera podle serveru ČeskáPozice.cz v Rusku prý dávají vzniknout otázkám, jaké služby musí Kellner poskytovat svým ruským spojencům ve své vlasti.

Čí ruské zájmy hájí miliardář Kellner v Česku, ptá se médium

Server k otázce dochází po sáhodlouhé analýze, v níž se snaží rozkrýt stoprocentní převzetí ruského zemědělského holdingu Rav Agro-Pro Kellnerovou PPF Group.

Zároveň vychází z informace, že PPF Group oznámila akvizici ruského zemědělského holdingu Rav Agro-Pro, který disponuje 164 tisíci hektary úrodné orné půdy černozemního typu na jihozápadě evropské části Ruska.

Miliardář Kellner bude sedlačit

Podle webu má ruský zemědělský sektor bezesporu značný růstový potenciál, ovšem z hlediska úspěšnosti akvizice prý zásadní roli hrají především mocní spojenci na nejvyšší vládní úrovni.

„Proniknout do ruského zemědělského sektoru a profitovat z něj je možné pouze za předpokladu, že máte spolehlivé spojence na federální úrovni," řekl ČeskéPozici.cz hlavní expert analytického odboru Centra ruské politické konjunktury Dmitrij Abzalov. „Agro holdingy pak s těmi správnými konexemi mohou například mimořádně výhodně čerpat finanční prostředky na zemědělské technologie ze státního zemědělského fondu Rosagrolizing," doplnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Server mimo jiné konstatuje, že obecně v ruských poměrech platí, že podnikání ve velkém měřítku téměř bezvýhradně závisí na kontaktech ve státním aparátu. V opačném případě nelze vyloučit, že konkurenti dosáhnou změny zákonů či zmanipulují postoj administrativy vůči firmě.

Kellner má zájmy v Rusku už dlouho


ČeskáPozice.cz rovněž připomíná, že Petr Kellner je nejbohatším občanem bývalých východoevropských sovětských satelitů. V reminiscenci jeho aktivit v Rusku doplňuje, že do bývalého carství poprvé přijel počátkem 90. let, kdy probíhala první vlna privatizace, během níž současní ruští oligarchové přišli k počátečnímu jmění.

„V Rusku Kellner začal skupovat širokou škálu aktiv, zahrnující více než tucet podniků. Jak konstatoval například týdeník Itogi, většinu z nich poté se značným ziskem prodal, z některých vyvedl majetek, další byly zrušeny," píše sever a připomíná, že nejbohatší Čech založil takzvaný voucherový investiční fond „Petr Veliký", který posléze převzal řadu dalších poměrně velkých specializovaných odvětvových fondů včetně fondu Něfť i energija (ropa a energie) či fondu Nědvižimosť (nemovitost) a „získal značné podíly ve výrobě a distribuci energie prostřednictvím akcií společnosti RAO UES (Ruská otevřená akciová společnost energetiky a elektrifikace)".

Kamarádi z Ruska

ČeskáPozice.cz rozvíjí i tezi o Kellnerových nadstandardních stycích v Rusku. Prý o nich krom jiného svědčí například jeho dosud úspěšný souboj s ruským oligarchou Olegem Děripaskou.

O co šlo? Před pár lety koupila PPF v ruské pojišťovně Ingosstrachu 38,5 procenta akcií. Zaplatila za ně sedmnáct miliard korun. Ale většinový podílník Děripaska na mimořádné valné hromadě prosadil čtyřnásobné navýšení základního jmění na deset miliard rublů. Tím hrozilo, že se Kellnerův podíl "rozředí" pod deset procent.

Další indicií pak má být, že „v určitých obchodních kruzích není tajemstvím, že existuje úzká vazba mezi Kellnerem a oligarchy Alexandrem Mamutem a Sulejmanem Kerimovem," řekl Dmitrij Abzalov z Centra ruské politické konjunktury s tím, že poukázal na výmluvnou Kellnerovu spolupráci s Alexandrem Nesisem, jenž má značný vliv na finanční a bankovní sektor.

Zvlášť se server pozastavuje u zmíněného jména Sulejman Kerimov. „Rodilý Dagestánec začal své jmění budovat prostřednictvím společnosti Nafta-Moskva, obchodující s palivy. Současný Kerimovův majetek zahrnuje většinový podíl v podniku na výrobu hnojiv Uralkali, jehož akcie se obchodují na londýnské burze, a osmatřicetiprocentní podíl ve společnosti Poljus Zoloto, zabývající se těžbou zlata," přibližuje ČeskáPozice.cz Kerimova.

Jsou to nesmyslné spekulace

Ten navíc zastupuje Dagestán v Radě federace, horní komoře ruského parlamentu. V červnu 2008 prý Kerimov prodal Kellnerově PPF, Alexandru Nesisovi a Alexandru Mamutovi 70 procent svých akcií v těžařském holdingu Polimetall.

Skupina PPF pak vlastní prostřednictvím Russia Finance Corporation B. V. registrované v Nizozemsku 24,82 procenta akcií společnosti Polimetall a 29,9 procenta akcií Nomos banky.

Výše uvedené tak prý podle ČeskéPozice.cz zavdává námět pro logické otázky, dokáže-li Kellner v Rusku prosazovat své zájmy, co za jejich obhajobu dává zainteresovaným z Ruska jako protihodnotu v České republice.

Mluvčí PPF Group Alexej Bechtin na dotaz ParlamentníchListů.cz k rozsáhlému materiálu konstatoval, že nestojí za reakci.

„Ty spekulace jsou opravdu neodůvodněné a nemá cenu se k nim jakkoliv vyjadřovat," uvedl Bechtin doslova.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…