Šéfka ERÚ si stěžuje na PPF. Prý ji firma pomlouvá, aby na ni měla páku

18.08.2011 21:51

Nová předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková zaslala stížnost šéfredaktorovi týdeníku Euro a předsedovi představenstva společnosti PPF (která je akcionářem listu) Pavlovi Horákovi. V jednom vydání periodika totiž podle ní vyšel článek, který by mohl být součástí vydírací strategie proti její osobě.

Šéfka ERÚ si stěžuje na PPF. Prý ji firma pomlouvá, aby na ni měla páku

Článek měl být vydán chvíli na to, co byla Vitásková zvolena do čela ERÚ. Kromě běžných a jinde už publikovaných informací z jejího soukromého i profesního života obsahoval podle ní ovšem i informace, které zpochybňovaly její nezávislost a transparentnost v nové funkci.

Zvláštní odstavec se týkal i soudního procesu, kdy byla Vitásková nařčena ze spolupráce s komunistickou tajnou službou, ovšem v němž se očistila. Autor článku dokonce podotýká, že soudce Martin Valehrach si nedal moc práce s dokazováním její viny, tedy podsouvá čtenáři dojem, že by Vitásková přeci jen mohla být vinná.

"Ve spojení tím, že se PPF účastní podnikání v energetice a je akcionářem vydavatele periodika, které bez váhání zveřejní hodnotící úsudky o mé způsobilosti vést úřad nestranně a transparentně, ač jsou podloženy jen tvrzením o dávno prodaném podílu ve společnosti, rodinných vztazích, golfu a líném soudci, mohl by být článek označen i za vydírací strategii," rozzlobila se podle serveru ceskapozice.cz Vitásková v dopise.

Svobodu slova ano, lži ne

Finanční skupina Petra Kellnera vlastní 40 procent akcií v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH) a jeho pozice v energetickém byznysu rychle sílí.

"Bohužel jsem nucena konstatovat, že právě ve vašem periodiku se objevuje zcela nepodložená, nekonkrétní a nekalosti naznačující kritika mé osoby. Jak jsem též uvedla v dopisu šéfredaktorovi, nemám nic proti svobodě slova a přiznávám právo kritiky, nicméně použitý způsob naznačování něčeho nekalého, aniž by tu byl jasný a pravdivý základ pro takovou kritiku, nemohu trpět," uvedla Vitásková.

Má-li týdeník důkazy o nějakých jejích přečinech, ať je zveřejní. "Avšak naznačování, dovozování a hodnocení, aniž by tu byl hmatatelný základ pro logický závěr o mé způsobilosti vést úřad, je všechno možné, jen ne profesionální novinářská práce. Toto na oprávněnou kritiku nestačí a toto skutečně nemohu akceptovat jako solidní investigativní práci."

Celý článek podle ní navíc vypadá jako součást vydírací strategie. "Může to vypadat - s ohledem na podnikatelské angažmá PPF v energetických odvětvích - jako první pokus ovlivnit již dopředu mé budoucí působení v úřadu. Celý článek navozuje dojem, že jde především o to získat na mne nějakou páku či možnost ovlivnit mé rozhodování," podotkla.

Čtěte:

Fiřta v čele ERÚ nahradí Alena Vitásková

Šéfka energetiky Vitásková: Jsem pro prolomení limitů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…