Vondrův přítel z disentu: Zůstaň doma, Mašín nazval Havla kreténem

18.08.2011 22:52

Nabitý program nedovolí premiérovi Petru Nečasovi letět do Clevelandu na pohřeb Ctirada Mašína, místo sebe proto posílá ministra obrany a někdejšího disidenta Alexandra Vondru. To budí u některých lidí nelibost.

Vondrův přítel z disentu: Zůstaň doma, Mašín nazval Havla kreténem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Zdrcen zprávou, že Vondra jede, je jeho někdejší přítel z disentu farář Miloš Rejchrt. "Nechci teď hodnotit, co víc než před půlstoletím pan Mašín páchal, však dostatečně výmluvně to zhodnotil sám: 'Na co potřebujeme zbraně? Ty jsou od toho, aby se s nima stříleli lidi, tak můžeme začít hned s těma, komu ty zbraně bereme'," napsal podle MF Dnes do otevřeného dopisu ministrovi. 

Vadí mu, že by se Mašínovi mělo udělovat "jakési vyznamenání" i to, že má na pohřeb letět zrovna Vondra, dlouhé léta přátelící se s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Právě o něm měl totiž Mašín říct, že byl v celé revoluci jen loutkou, kterou na Hrad instalovali komunisté, dokonce měl použít výraz "kretén pěstovanej estébákama".

Vše o bratrech Mašínech a reakcích politiků čtěte ZDE

Vzepři se a nejezdi, nazval Havla kreténem

"Autorovi tohoto výroku o prezidentovi mé republiky má nyní ministr vlády téže republiky vzdávat hold a předávat vyznamenání. Prosím, vážený pane ministře, vzepři se tomu,  předveď, že i politik si může uchovat kontinuitu osobního směřování a nerozcupovat svůj život v nespojitelné útržky," vyzývá Vondru.

Ministr si ale prý z dopisu nic nedělá. "Na příběh bratří Mašínů existují různé názory v české společnosti, a proto není překvapivé, že mají různé názory i lidé z prostředí Charty," řekl k věci. Kromě Vondry se středečního pohřbu Ctirada Mašína zúčastní i český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Bratři Ctirad a Josef Mašínové a Milan Paumer se v 50. letech probili přes hranice do Německa. Zabili přitom několik lidí. Podle některých tak šlo o vrahy, jiní je obdivují jako hrdiny, kteří se komunistům postavili se zbraní v ruce. Starší Ctirad v sobotu podlehl delší nemoci. Zemřel v 81 letech.

Čtěte:

Platíte daně? Alexandr Vondra za ně možná poletí na pohřeb Mašína

Mašínové byli z jiného těsta, politici jim škodí, tvrdí rodinný přítel

Zemřel Ctirad Mašín. Zdrcení ministři: proč se jen nedožil vyznamenání?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…