Posledního sčítání se neúčastnilo 100 tisíc lidí. Často bezdomovci

18.08.2011 20:16

V posledním sčítání lidu se nezohlednilo 100 000 lidí, tedy jedno procento obyvatelstva. Předsedkyně Českého statistického úřadu to ale nevidí jako problém, naopak je takové číslo podle ní úspěch.

Posledního sčítání se neúčastnilo 100 tisíc lidí. Často bezdomovci

Iva Ritschelová připomíná, že ve sčítání lidu se nedají zohlednit například bezdomovci, kterým nelze doručit sčítací lístky apod. Získat tak o nich informace je velice složité, a tudíž je podle ní 100 000 lidí, kteří nejsou „započítáni", velmi dobrý výsledek.

„Každé sčítání se připravuje pět, šest let dopředu," vysvětlovala předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) na rádiu Impuls. Podle ní je tedy možné, že brzy začnou o dalším sčítání obyvatel uvažovat, aby bylo dostatečně dopředu připravené.

Související:
Sčítání lidu budí rozhořčení. Komisaři nestíhají

O posledním sčítání se často hovoří jako o problematickém, už jen proto, že bylo vedeno za pomoci České pošty, která různé aspekty podcenila. Také na ni ČSÚ uvalil sankci 30 milionů korun. Nakolik kroky České počty ovlivnily sčítání, se podle Ritschelové nedá říct. Pro příště s ní ale už nepočítá.

Sledovali jsme téma Sčítání lidu

„Žádná z otázek, která tam byla, nebyla bezúčelně," vysvětluje Ritshelová otázky v dotaznících při sčítání lidu. Podle ní se z nich statistici dozví důležité údaje jako např. vzdělanost národa nebo z jakých materiálů se nejčastěji staví domy. Pokud by ale nějaký subjekt chtěl statistiky rozšířenější, musel by si zaplatit dodatečnou práci úředníků nad údaji.

Čtěte více:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…