Školy se budou slučovat: Česko bude mít od září o 57 škol méně

19.08.2011 13:02

Český rozhlas se vrátil k tématu rušení škol. Od nového školního roku se totiž mění mapa školství a některé kraje hodlají školy sloučit. Vznikne tak 52 samostatných subjektů. Celkem 109 škol je ale již sloučených.

Školy se budou slučovat: Česko bude mít od září o 57 škol méně

Sloučení škol naplánoval začátkem roku ministr školství Josef Dobeš. Kraje tak nyní plní jen to, co bylo naplánováno. Radiožurnál k tomu připomíná, že podle Dobeše se s tímto krokem školských institucí zlepší kvalita vzdělání. Některé školy jsou podle údajů České školní inspekce naplněné jen totiž ze 65 procent. Dalším důvodem je proto demografický pokles.

Náměstek ministra školství Ladislav Němec postup zřizovatelů škol chválí. Důležitá je podle něj hlavně ekonomická stránka.

„Jakákoli optimalizace, která povede k úsporám, ať už krajských nebo i státních prostředků, které posíláme prostřednictvím normativů, je vynikající. A čísla, která kraje daly k dispozici během minulého týdne, si myslím, že jsou víc než pozitivní," uvedl Němec pro Radiožurnál.

Střední školy přijdou v novém školním roce o 23 tisíc žáků.  „Určitý krok slučování je asi nezbytně nutný. To záleží na tom, jak moc jsou naplněné. A ve chvíli, kdy se kraj bude snažit za každou cenu udržet školy, které mají velmi nízkou naplněnost, tak je to na úkor všech ostatních. Takže tam nějakým rozumným směrem optimalizace asi ano," řekl k tomu předseda Asociace středních průmyslových škol Jiří Zajíček. Podle něj sloučení škol skutečně některým školám může pomoci.

Slučování se dotkne i gymnázií

Slučování škol se nevyhnou ani gymnázia. Potvrdil to předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn.

„Pokles žáků znamená problém pro každou školu, protože při současném způsobu financování, kdy každý žák přináší do školy určitý balíček peněz, tak je to pro školy, které se nenaplnily na sto procent, škoda. Problémy skutečně jsou i na úrovni gymnázií a tady je velká odpovědnost právě na straně zřizovatelů, jak tuto věc uchopí," zmínil Kuhn.

Pokles žáků půjde dva roky dolů

Pokles žáků bude podle místopředsedy Asociace ředitelů gymnázií a ředitele Gymnázia Ústí nad Labem Alfreda Dytrta postupovat strmě dolů ještě dva až tři roky. „Pak by se měla křivka narovnávat, v závěru bude trochu nárůst, ale nebude tak výrazný, aby z toho vyplývalo, že se vracíme do původních poloh z 90. let," konstatoval Dytrt.

Jak dále rozhlas poznamenal, nejvíce škol slučuje Ústecký kraj. „Z 37 vzdělávacích institucí tady vznikne 17 samostatných subjektů. Naopak například Karlovarský kraj žádné slučování zatím neplánuje," dodal Radiožurnál.

Čtěte také:

  • Strejček (ODS): Jak na slučování středních škol na Vysočině?
  • Osmiletých gymnázií ubude, slibuje Dobeš. Všichni souhlasí kromě Ratha
  • Strejček (ODS): Slučování škol ano, ale koncepčně
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

    7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

    Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…