Koskuba s Kuberou: Krást se nepřestalo. Na nic pořádného nebude

20.08.2011 16:37

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Co si myslíte o vyjádření Ladislava Bátory směrem ke Schwarzenbergovi, odchodu TOP 09 a přestřelce politiků, která se v těchto dnech kolem toho strhla? Nepůsobí to na vás jako zastírací manévr, kdy se mluví o hloupostech, zatímco podstatné věci uniknou zájmu veřejnosti i médií? Proč si myslíte, že není možné v Česku nastolit pravidla pro exekuce? A je možné skutečně navýšit lékařům platy o deset procent? Na tyto tři základní témata se ptaly ParlamentníListy.cz v tomto týdnu opět Jaroslava Kubery (ODS) a Jiřího Koskuby (ČSSD).

Koskuba s Kuberou: Krást se nepřestalo. Na nic pořádného nebude

Co si myslí poslanec ČSSD Jiří Koskuba o současné aféře kolem Ladislava Bátory? Nepokládá ji jen za pouhý zastírací manévr? Jde totiž o to, že šéf personálního odboru ministerstva školství Ladislav Bátora se na svém facebookovém profilu opřel do ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

"Chudáček starej... To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...," napsal Bátora v reakci na Schwarzenbergův nelichotivý výrok na jeho adresu z minulého týdne, který otiskly Hospodářské noviny.

SLEDUJEME téma: Ladislav Bátora


Čtěte také:


"Samotné vzájemné výroky a titulování se mezi rádoby ctihodnými členy vlády odborněji komentovat nemohu. Omlouvám se. Jsem totiž civilní profesí internista-kardiolog. Nikoliv psychiatr," řekl hned v úvodu svého komentáře pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Čtěte také:


"Je samozřejmě možné, že jde o nějakou zástěrku. Naše trojkoaliční vláda má už z ostudy kabát. Slaboduché až přihlouplé strkanice, hádky a podobné taškařice k ní však již jaksi patří. Bez toho by to nebylo ono. Významem jde o věc bezpochyby stejně zásadní, jako ve večerních TV zprávách pravidelné a pro země Koruny české i zeměkouli stěžejní informace o trablech Ivety Bartošové. A nově pak o nějakém panu oficiálovi Bátorovi. Vám by to nechybělo? Ostatně vždyť alespoň v tomto vláda plní slovo! Slíbili nám novou politickou kulturu. Nu a máme ji. Jenom se obávám, že není důvod k pokřiku: "To je ono." ," uvedl dále Koskuba.

I druhý ParlamentnímiListy.cz oslovený politik - senátor za ODS Jaroslav Kubera - pokládá aféru kolem výroků Ladislava Bátory za zbytečně vyhrocenou.

"Bátora není zrovna tím nejpalčivějším tématem, které by mělo Čechy i politiky pálit. Jako úředník by sice měl zachovávat určitou loajalitu, ale také má nárok na vyslovení svého názoru. Vzhledem k tomu, že letos holt nejsou kruhy v obilí, obrací se mediální zájem na takovéto naprosté marginálie. Přitom ten, kdo sleduje světový vývoj a situaci, asi tuší, že nás události ve světě postaví před naprosto zásadnější problémy. A tohle, co se teď omílá, pochopíme, jako velmi, velmi nepodstatné," zhodnotil Jaroslav Kubera pro ParlamentníListy.cz.

Exekuce? Jsem felčar nikoli právník...

V minulém týdnu na našem webu vyvolaly velký zájem ze strany čtenářů články o exekucích, jejich nepřehlédnutelnosti a zřejmých chybách v celém jejich systému, který doslova ruinuje  dlužníky především původně malých částek. I proto byla tato problematika druhým tématem, na který se obou politiků ParlamentníListy.cz ptaly.

TÉMA: Exekuce


Čtěte také:

"Jak jsem uvedl výše, jsem felčar, nikoliv právník. A jako politikovi mi lidé mohou nadávat teprve rok. Nicméně nepochopil jsem dosud, proč se podobné profese, jako byl státní notář či soudní exekutor, musely tak rychle zprivatizovat. Asi proto, že je to hlavně o penězích, o majetku. A oboje se v silně zamlženém prostředí lépe přesouvá. Dokonce ztrácí. Pak je otázkou, zda-li by přehlednost těm, co si tohle zařídili, vyhovovala. Obávám se, že nikoliv. Proto chybí i vůle," myslí si poslanec Koskuba.

A dodává, že zřejmě ani mocným to zase asi tak moc nevadí. "Slyšeli jsme někdy o exekuci za milionové až miliardové dluhy či podvody? Lístek na tramvaj, to ano! Jak stojí ve Švejkovi - "na chudý lidi musí bejt přísnost". Ale třeba to vidím moc černě. Možná to ve svém resortu mladý pan ministr Pospíšil konečně změní. Jestli se nemýlím, je již ministrem spravedlnosti potřetí, že?" ukončil svůj názor pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Vždy je příčina a následek. U nás se to bohužel svezlo do dalšího extrému

Podle Jaroslava Kubery se však již určitý pokrok v systému exekucí přece jen udělal. "Už není možné, co dřív - tedy obstavit majetek v hodnotě mnoha milionů kvůli 150 korunám. Ovšem z regionální praxe v Teplicích vím, že je skutečně běžné a standardní, že dluh 500 korun naskáče na 25 tisíc. Ovšem je třeba to brát tak - že vždy je nějaká příčina a poté následek. Dlužnost Čechů již byla v takové míře a neudržitelná, že ji bylo třeba radikálně řešit. Bohužel se to přehouplo do opačného extrému," řekl na téma exekucí Kubera.

A opět přidal příklad z praxe - kdy je nemožné na teplickém úřadě z některých lidí vymoci jakékoli polatky a už vůbec ne pokuty. "Hodně lidí je vůbec neplatí, neexistuje žádná schůdná cesta a dokonce mnohdy ani ten exekutor nepomůže. Já bych v tomto navrhoval, aby takový člověk byl označen ve státní správě jako nespolehlivý a on by se divil, když by po státu něco chtěl a nebylo mu vyhověno. Třeba když by chtěl občanku, pas či jiné služby...jenomže vím, že to není možné prosadit, okamžitě by se ozvali různí ochránci čehokoli. Přitom například ve Velké Británii, když někdo nezaplatí pokutu a nezareaguje ani na výzvu, přijede odtahovka, odveze mu auto, prodá ho, z toho uhradí pokutu a náklady a zbytek hříšníkovi pošle. Tím je to vyřízeno a pokuty si proto každý hlídá, aby se do této situace nemusel dostat," uvedl jeden z příkladů ze zahraničí při vymáhání pokut senátor Kubera.

Koskuba: Přidat na platech zdravotníků 10 procent? Spíš nezbyde na nic

Jiří Koskuba, který je vedle své politické dráhy také lékařem v pražské nemocnici Na Bulovce, se vyjádřil dále i k tomu, zda je možné, aby se lékařům zvedly platy o deset procent, jak jim bylo přislíbeno.

"Abych byl upřímný, nejen doktorům, ale i sestřičkám, laborantům, záchranářům aj. bych to přál. A taky hasičům, policistům, učitelům..... Obávám se však, že v této zemi nebude na nic. Alespoň na nic pořádného. Dokud se prostě nepřestane plýtvat a hlavně krást. A to se, je mi líto, nepřestalo! Jen se toho moc naslibovalo a nakecalo. A ještě nakecá. Je zbytečné asi připomínat, jak to ve skutečnosti dopadá s výběrem daní. Jak nesmyslné je zamýšlené zvyšování DPH a jak před ním varuje nejen "hloupá opozice", ale i renomovaní ekonomové a finančníci," reagoval Jiří Koskuba pro ParlamentníListy.cz. A sám sebe se ptal - zda- li renomovaní ekonomové vůbec v zemi nějací ještě jsou.

Čtěte také:


"Nejen zdravotnictví tak čekají velmi těžké až neřešitelné chvíle. A to pomíjím reformní balíky z ministerstva zdravotnictví. Myslím balíky zákonů, pochopitelně. Na druhé straně se celé EU a dalším tzv. vyspělým zemím rovněž ekonomicky tak "daří", že je otázkou, bude-li kam exodovat," předpovídá s jistým pesimismem Jiří Koskuba.

I podle Kubery není moc reálné, že se slibům lékařům i zdravotníkům podaří dostát a naplnit, protože i situace ve světě nenahrává tomu, že by bylo možné ve státních kasách najít nějaké rezervy. Exodu lékařů se však neobává, stejně jako nové protestní akce. "Už by se jim to podruhé tak nepodařilo, neuspěli by," uzavřel senátor Kubera svůj názor pro ParlamentníListy.cz 


Čtěte také:


FotoKoláž: hns


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…