Na konec Klause se někteří těší. Škromach prezidenta hájí

20.08.2011 20:30

Funkční období prezidenta České republiky Václava Klause končí 7. března 2013. Tedy až po předpokládaném konci světa, pokud máme věřit výkladům mayského kalendáře. Možná právě pro případ, že by se náhodou Mayové se svou předpovědí trefili, si už nyní uspořádali facebookáři událost, která nese název „Oslava konce funkčního období Václava Klause".

Na konec Klause se někteří těší. Škromach prezidenta hájí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Zatím účast na oslavě přislíbila necelá tisícovka facebookových uživatelů. Avšak z diskuse u události vyplývá, že podobný počet lidí bude naopak nad odchodem Václava Klause z Pražského hradu truchlit.

A nejen ti, co si oblíbili Václava Klause v roli prezidenta, vzhlížejí k datu ukončení jeho prezidentského období s obavami. „Ma zapory a klady tak 70/30. To je ovsem proti ostatnim jeste dobry," píše uživatel Aleš Staněk a celá řada dalších s ním dodává: „Není co slavit, může být ještě hůř." „Děsím se toho, co přijde po něm."

Klaus podle Škromacha ve svém úřadě ostudu určitě neudělal

Zdeněk Škromach, který je na Facebooku jedním z nejaktivnějším českých politiků, sice obavy z nedostatku osobností, které by Václava Klause v jeho úřadu mohly nahradit, s účastníky události nesdílí, přesto by se však do skupiny nepřidal.

„Nehodnotím těch deset let Václava Klause v prezidentském úřadu jako pohromu. Nemusím se s Václavem Klausem na spoustě věcí shodnout, spoustu věcí nemáme společných, přesto si myslím, že ostudu ve svém úřadě rozhodně neudělal," říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Škromach.

Škromachovi ani nepřijde vhodné slavit konec funkčního období nějaké politické osobnosti, i když přidává, že chápe, že skupina je především recesistická. „Konec funkčního období prezidenta je spíš námět pro historiky, aby jej hodnotili, ne pro rozpoutání vášní a oslav. Já osobně si myslím, že těch deset let s Klausem bude hodnoceno poměrně dobře. Významem je jeho funkční období srovnatelné s prezidentským obdobím Václava Havla," hodnotí sociálně demokratický senátor.

A kdo by mohl Václava Klause nahradit? Jméno svého favorita Zdeněk Škromach prozradit nechce. Kandidátů je podle něj celá řada. „Záležet bude na tom, zda se bude konat přímá volba, nebo zda prezidenta zvolí parlament. Já jsem pro variantu přímou, protože v parlamentu by zvolená osobnost byla vždy výsledkem kompromisů," vysvětluje Zdeněk Škromach.

  • Články související s prezidentem Václavem Klausem ČTĚTE ZDE


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Matěj Pálka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …