Na hranici přežití: Rodina se děsí zdražení. Už teď jde od nuly k nule

21.08.2011 21:10

PŘÍBĚH Manželé Foukalovi z obce na Holešovsku mají dvě děti, jedno jde po prázdninách na střední školu, další pak do první třídy. Zatímco Kateřina Foukalová se živí soukromě jako účetní, manžel je zaměstnaný v jednom autoservisu. Měsíční výdaje na provoz domácnosti se u této rodiny pohybují od 40 do 45 tisíc korun a podle Kateřiny Foukalové jdou do absolutní nuly, mnohdy využívají i povolený debet na účtech.

Na hranici přežití: Rodina se děsí zdražení. Už teď jde od nuly k nule

„Je to děs a hrůza. Zatímco náklady rok od roku rostou, příjmy zůstávají. A to ještě můžeme mluvit o štěstí, že zatím máme oba dva práci," řekla pro ParlamentníListy cz paní Foukalová.

Manželé Foukalovi žijí v cihlovém domě, kde obývají třípokojový byt, který mají v osobním vlastnictví. Samotný byt, zděděný po rodičích, není sice zatížený žádnou hypotékou, ale na jeho úpravu už mají půjčku. Inkaso je měsíčně stojí 6500 korun, pravidelně ale na konci roku doplácejí za vodu i teplo, a to kolem 5000 korun. Splátka na rekonstrukci bytu činí 4000 korun. „Je paradox, že máte byt ve vlastnictví, přesto vás ale jeho provoz stojí kolem 11 tisíc korun. Jak to dělají lidé, kteří ještě splácejí hypotéku, opravdu nechápu," konstatovala Kateřina Foukalová, která uplynulý měsíc oslavila 35. narozeniny. Její o dva roky starší muž vydělá měsíčně jako zaměstnanec přibližně 17 tisíc korun čistého, ostatní finance ve výši 25 až 30 tisíc korun vydělá paní Foukalová. „Podnikání je ale o tom, že někdy vám lidé zaplatí, jindy ne. Často se nám proto stává, že musím jít do debetu a dorovnávám to z dalšího měsíce. Zatím to mám pod kontrolou, jsou to ale nervy," svěřila se paní Foukalová.

Musíme do debetu, jsou to nervy

Kromě výdajů na byt musí její rodina zaplatit také telefon a internet, což činí kolem 1500 korun měsíčně. Za drogerii, jídlo, nějaké oblečení, pomůcky do školy a podobně utratí přibližně 20 tisíc korun. „Oblečení kupuji co nejlevněji, stejné je to i s jídlem. Do restaurací na oběd či večeři zajde naše rodina jen výjimečně, například v rámci rodinných oslav a podobně," doplnila redakci paní Foukalová. Vzhledem k sportovním aktivitám svých dětí se ale snaží nakupovat dostatek zeleniny i masa.

Školka pro mladšího syna stála doposud asi tisícovku měsíčně, stejná suma teď poputuje na výdaje spojené se školou, jako jsou stravenky, pomůcky do školy či legitimace na městskou hromadnou dopravu. „Jaké budou náklady pro staršího syna, zatím nevím. Jen doufám, že to oproti nákladům spojeným s jeho studiem na základní škole nebude nijak rapidní rozdíl. Je ale jasné, že o něco víc to bude. Střední škola je zkrátka střední škola. To ani nechci domyslet, kolik bude eventuelně stát jeho budoucí studium na vysoké škole," poznamenala paní Foukalová.

Dělám 12 hodin denně a neušetřím ani korunu

Obě děti navíc navštěvují kroužky, které stojí měsíčně rovněž kolem tisícovky. „Hrají například fotbal a člověk musí kupovat vybavení, jezdí se na zápasy a podobně. Další peníze putují na jeden spotřebitelský úvěr. Když jsme se do bytu nastěhovali, vzali jsme si půjčku na vybavení jako je televize a další elektronika. Teď nás to stojí 1500 měsíčně a splácet budeme ještě tři roky. Vím, že i když půjčku splatíme, lépe nám nebude. Za ty roky se zase vyskytnou jiné potřeby a zřejmě, pokud se nestane zázrak, si budeme muset znovu půjčit. Je to neustálý kolotoč a mám dojem, že je to až děsivé. Člověk totiž musí neustále makat, aby si vůbec mohl dovolit ten luxus tady žít. Dělám 12 hodin denně a neušetřím ani korunu. Jediný nadstandard, který si zatím držím, jsou dvě dovolené ročně. Na týden jezdíme v zimě na hory a na týden v létě do Chorvatska. Žádné hotely či jiný přepych. K moři jezdíme pod stan a na hory se snažíme vybírat co nejlevnější ubytování a jídlo často bereme s sebou. I tak těchto 14 dní stojí naši rodinu tak 60 tisíc korun ročně, což je v propočtu 5000 měsíčně. Tohle jsou jediné výdaje, které ještě můžeme v případě nouze nejvyšší okleštit. Zatím ale jezdíme, rodina je aspoň chvíli pohromadě a my s manželem na chvíli zapomeneme na stresy a načerpáme nové síly do dalšího boje. Musím ale přiznat, že mnohdy padáme oba na ústa a celé naše žití je tvrdě vydřené," uzavřela pro ParlamentníListy.cz paní Foukalová.

Měsíční rozpočet čtyřčlenné rodiny:

Výdaje

Inkaso (voda, teplo, plyn, elektřina...) .....6. 500,- Kč

Splátka na rekonstrukci bytu ....4. 000,- Kč

Telefon a internet .... 1. 500,- Kč

Jídlo, drogerie, benzin .... 20. 000,- Kč

Dovolená .....5. 000,- Kč

Životní pojistky .... 1. 500,- Kč

Spotřebitelský úvěr ... 1. 500,- Kč

Kroužky ... 1. 000,- Kč

Splátka na auto .... 1. 000,- Kč

Škola, školka ... 2. 000,- Kč

Celkem .........45. 000,- Kč


Příjmy

Manžel automechanik .....17. 000,- Kč

Manželka soukromá účetní 25 - 30. 000,- Kč

Celkem .... 42 - 47. 000,- Kč 


Čtěte také:

Máte-li podobné příběhy, obracejte se přímo na naši redakci, a to na e-mail Redakce@ParlamentniListy.cz 

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Biháriová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…