ČT je blbá a obstarožní, stěžují si umělci. Eben: Raději mě vynechte

22.08.2011 17:57

Česká televize je často kritizovaná coby politickými tlaky zmítaná instituce. Podle zástupců české umělecké scény má ale "much" mnohem víc. Třeba zastaralý program, strukturu i vystupování jejích pracovníků. Nový šéf tak bude stát před těžkým úkolem - radikální restrukturalizací celé instituci.

ČT je blbá a obstarožní, stěžují si umělci. Eben: Raději mě vynechte

Napětí kolem budoucnosti veřejnoprávní televize začíná gradovat. V pondělí odpoledne byla ukončena možnost podávání přihlášek a nad jménem jejího budoucího šéfa, potažmo i osudem programové nabídky, visí otazník.

Psali jsme:
Kdo bude ředitelem ČT? Finální souboj o posty začíná

Ze strany veřejnosti, ale i nového šéfa Rady ČT Milana Uhdeho se ozývají hlasy bažící po větší nezávislosti veřejnoprávního média na politice, respektive odpolitizování samotné Rady i smazání dalších vlivů politických činitelů na televizní program.

Více o situaci ČT najdete ZDE

V souvislosti s údajnou zpolitizovaností České televize se v poslední době často hovořilo třeba o zrušení řady publicistických pořadů, například 168 hodin nebo Otázek Václava Moravce. Tlaky na jejich zrušení mají vycházet právě od politiků, jež si pořady berou na paškál.

Režisér a producent Ondřej Trojan soudí, že změnu vedení a z ní plynoucí i očekávanou změnu programovou Česká televize potřebuje jako sůl. Na dotaz, co mu ve vysílání veřejnoprávních kanálů chybí, odpověděl lapidárně. Chybí mu prý totiž "skoro vše".

Jednička? Blbá a obstarožní, míní Trojan

"Ten první  program je tak příšernej, blbej a obstarožní, že potřebuje kompletní přestavbu. Je potřeba, aby nastoupil ředitel s konkrétní vizí a obklopil se podobně kvalitními lidmi. Ta struktura, jaká je tam teď, více nefunguje, než funguje," postěžoval si umělec ParlamentnímListům.cz.

SLEDUJEME téma volba nového šéfa ČT

Veřejnoprávní kanál podle něho vůbec neplní funkce, které plnit má. "Je to hybrid mezi veřejnoprávní, komerční, dokumentární a sportovní televizí," uvedl pro redakci s tím, že zásadní problém je také struktura televize a kompetence jednotlivých jejích pracovníků.

"Vedoucí pracovníci odmítají přebírat odpovědnost, vše vždy končilo až u Janečka, ostatní se báli něco rozhodovat, to je potřeba také radikálně změnit," uvedl Trojan. Za slabé místo ČT považuje ale také její často propíranou politizaci.

SLEDUJEME téma Jiří Janeček

V tomto směru s ním souhlasí i poslanec a exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD). Achillovou patou České televize je podle něho právě její zpolitizovanost, která z jejího vysílání doslova čiší.

"Česká televize není dobrá. Politické tendence jednotlivých moderátorů jsou patrné na kilometry dopředu. Nejhorší je, že se je nesnaší ani zakrývat," postěžoval si umělec a politik v jednom. V zahraničí prý podobný způsob vystupování pracovníků veřejnoprávních médií rozhodně není obvyklý.

"Televize potřebuje velkou změnu, do jejího čela by měl přijít rozhodně člověk zvenku, aby jí byl schopen," dodal pro ParlamentníListy.cz Jandák. S programem veřejnoprávních kanálů je ale prý spokojen. Zachoval by i zmíněné a často kritizované publicistické pořady. "Moc se mi líbí," uvedl s tím, že nový šéf ČT by si spíše než na program měl posvítit na hospodaření televize.

Kam dali zábavu? diví se bavič Novotný

Bavič a moderátor Petr Novotný postrádá v České televizi hlavně zábavné prvky. "Naprosto jednoznačně chybí zábava, to ale není jen případ veřejnoprávní televize, na zábavu rezignovaly všechny české televize," vzkázal ParlamentnímListům.cz z dovolené na Korfu.

Jiný pohled poskytl režisér Filip Renč. Ten na obrazovkách veřejnoprávní televize postrádá zejména lidský element. A tak by na ně vrátil před lety zrušené hlasatele.

"Diváci by měli zajímavé informace o díle, které by se jinak nedozvěděli.  Také je to takové lidštější než pouhé titulky či informace na teletextu," sdělil svůj nápad redakci. V programu ČT postrádá ale také více filmových adaptací děl klasické české literatury.

Co se týče zpravodajství, za velkou slabinu pak považuje mizernou síť zpravodajů ve světě. "Bez nich zpravodajství nemůže být konkurenceschopné např. BBC či CNN," vzkázal vedení ČT námět na zlepšení Renč. 

Eben raději mlčí

Herečka Jiřina Bohdalová ani hudebník a moderátor Marek Eben se k situaci ve veřejnoprávní televizi, v níž oba často vystupují, vyjadřovat nechtěli. "Z tohoto tématu mě raději vynechte," sdělil výmluvně ParlamentnímListům.cz umělec.

Podle Evy Jurinové, dlouholeté pracovnice České televize a posléze i konkurenční TV Nova, je jeden z prvních dvou kanálů ČT zralý na privatizaci.

"Kdybych mohla rozhodovat, tak bych nechala ČT24 a ČT4. Jeden ze zbylých dvou, tedy ČT1 a ČT2,  bych nabídla k privatizaci," svěřila se ParlamentnímListům.cz. Důležité je podle ní i personální zeštíhlení instituce.

"Omezila bych počet zaměstnanců, spolupracovníků, známých známých," řekla redakci s tím, že důležitá je i původní tvorba instituce, která v ČT výrazně chybí.

Exšéf zpravodajství ČT Zdeněk Šámal s Jurinovou souhlasí. "Je potřeba přestavět programové schéma ČT1 a ČT2 a zahájit synergické řízení programu, nikoliv paskvilní anarchii, jako je tomu teď," uvedl s tím, že ČT 24, ČT4 i nová média by ponechal.

Sázka na Uhdeho

Změnu v programovém směřování ČT slibuje i nové obsazení vedení Rady ČT. Do jejího čela nedváno usedl dramatik, spisovatel a politik Milan Uhde.

Ten si za cíl své funkce klade zlepšení obsahu televize a její otevření tvůrcům, kteří měli dosud zavřené brány. Uhde je považován za výraznou osobnost českého společenského i kulturního života, podepsal Chartu 77, byl významným představitelem disentu. Po revoluci se stal prvním předsedou nové Poslanecké sněmovny. Je autorem proslulého muzikálu Balada pro banditu.

Nového šéfa si Česká televize zvolí koncem září. Její současný šéf, Jiří Janeček, oznámil, že ze zdravotních důvodů z funkce odejde 31. srpna. Do výběrového řízení se přihlásilo šestatřicet lidí.

Seznam kandidátů na šéfa ČT:

 

1.

Radoslav Štědroň

2.

Hynek Chudárek

3.

Alena Müllerová

4.

Vratislav Rakouš

5.

Petr Bakus

6.

Milan Šíma

7.

Radomír Šimek

8.

Jiří Uher

9.

Roman Bradáč

10.

Jan Svoboda

11.

Jan Vávra

12.

Stanislav Vaněk

13.

Ondřej Zamazal

14.

Tomáš Kouřim

15.

František Fenič

16.

Jana Škopková

17.

Michal Korol

18.

Nataša Slavíková

19.

Luděk Pištěk

20.

Michal Klíma

21.

Martin Vadas

22.

Petr Dvořák

23.

Jiří Franc

24.

Jiří Pechanz

25.

Radomír Pekárek

26.

Rostislav Senjuk

27.

Tomáš Kopečný

28.

Jiří F. Potužník

29.

Roman Prorok

30.

Jan Vít

31.

David Holý

32.

Petr Soukup

33.

Jan Vyčítal

34.

Lukáš Glaser

35.

Michal Vostřez

36.

Petr Čunderlík

Související:

Štěpánek (ODS): Česká televize? Spíš Bakalova televize! 

Odhaleno: Janečkovo tajné dědictví. ČT podepsala smlouvy za stamiliony

Foto: Zbyněk Pecák

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…