ČSSD je požadavky Paroubka znechucena. Nejedná jako člen strany

23.08.2011 11:06

Jiří Paroubek pro ParlamentníListy.cz odmítl, že jeho odchod z ČSSD je definitivní záležitost. Pokud mu ČSSD vyhoví v jeho požadavcích, nic nebude bránit v jeho dalším členství ve straně. To se však vůbec nelíbí některým představitelům ČSSD a někteří se do bývalého předsedy pořádně obuli. Podle Zdeňka Škromacha Paroubek nejedná jako člen ČSSD, ale jako koaliční partner.

ČSSD je požadavky Paroubka znechucena. Nejedná jako člen strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Paroubek představil své podmínky, za kterých zůstane v ČSSD. Zatímco předseda Bohuslav Sobotka by rád svého předchůdce ve straně udržel, jeho mínění někteří členové užšího vedení zdaleka nesdílejí.

Paroubek a jeho podmínky

„Myslím, že to je jednoduché. Vedení se musí zaručit, že nepřestane hledat možnost k ochraně a postupně i rozvoji institucí sociálního státu. Vedení musí zaručit pokračování praxe presumpce viny dle stanov ČSSD a zajistit nesmlouvavý přístup ke korupčníkům a nevysvětlitelně nabytým majetkům, příkladem je třeba moravsko-slezský hejtman Palas. Musí se postavit otevřeně a tvrdě proti výrokům velebícím hromadné vrahy, tady mám na mysli Foldynu v případě Mladiče a také proti všem dožadujícím se omluvy sudetským Němcům. Také by muselo dojít k přeregistraci členů v Ústeckém kraji, kde je 300 až 400 černých duší, možná i více. Bez nich by ztratili svou politickou pozici Houska a Fišera a těžko by se s tím smiřoval na ně navázaný Hašek. Mají na to několik týdnů," řekl Paroubek exkluzivně pro ParlamentníListy.cz.

Podrobněji:
Paroubek své ČSSD: Chlapci, tyhle podmínky splňte. Jinak nazdar

Benešová je ohromena

„Já jsem ohromena tzv. požadavky pana inženýra Paroubka a jen mě mrzí, že některé jmenované neuváděl důsledně v život již během své vlády. Dnes volá po boji s korupčníky a náhle zbohatlými osobami. Mám v tomto s ním své nesmazatelné osobní zkušenosti," řekla ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

„Jirka, zdá se, už jedná jako koaliční partner. Zapomíná, že je stále člen ČSSD. A i pro něj platí program a stanovy ČSSD. Očekával bych více loajality ke straně a jejím členům, kteří ho svou prací dostali do funkce premiéra. ČSSD svůj program plní," sdělil pro ParlamentníListy.cz místopředseda Zdeněk Škromach.

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana

Hašek na Facebooku

„I když podporuji snahu Bohuslava Sobotky o jednáni s Jiřím Paroubkem o jeho setrvání v ČSSD, vše má své hranice. Pokud by se kdokoliv v ČSSD před 5 lety choval tak, jako dnes Jiří Paroubek, okamžitě by to řešilo politické grémium a nepochybuji ani na vteřinu o výsledku tohoto jednání. Pokud tedy dnes kdokoliv testuje odolnost nynějšího vedení ČSSD vůči siláckým výrokům, neměl by se mýlit. Slušnost totiž není slabost, jen nemáme zájem v době mediální okurkové sezony dělat PR takovým výkřikům a jejich autorům. Chce-li JP dále ovlivňovat politiku ČSSD a její program, ať jasně řekne kde vidí své místo v ČSSD a jako bytostný demokrat jistě přijme demokratické rozhodnutí ČSSD," píše místopředseda ČSSD na svých stránkách na Facebooku.

„Pokud i přes proklamace o svém levicovém smýšlení hodlá ČSSD opustit a jit cestou, podle mého názoru dočasného, drolení nekomunistické levice a možná krátkodobého oslabení ČSSD, musí počítat s jasnou a jednoznačnou reakci ČSSD, po které ostatně sám nyní ve svých mediálních výstupech volá. Bohužel tak odpoutá mediální pozornost od katastrofálního vládnutí Nečasovy koalice a dá šanci se vládě nadechnout před další vlnou kauz a skandálů, kterými českou politiku nynější vládní talenti nepochybně v příštích měsících opět zásobí," pokračuje Hašek.

Vše k tématu: Jiří Paroubek

Paroubková: Zaostalá církev. Homosexuály bere za čarodějnice
Paroubek: Pravice hnědne, levice modrá...
Je staronový Paroubek k něčemu? ptá se Komárek v komentáři
Sobotka: ČSSD nemusí vyvolávat konflikt s vládou, stačí si sama

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…