Než se odstraní nelegální billboard, vydělá majiteli 15 tisíc

22.08.2011 22:48

I když se Ředitelství silnic a dálnic snaží odstraňovat nelegální billboardy u dálnic, není to příliš efektivní. Téměř okamžitě totiž na místě vznikne nový poutač. Navíc si takový majitel dřív, než je billboard stržen, stihne svojí reklamou dostatečně vydělat.

Než se odstraní nelegální billboard, vydělá majiteli 15 tisíc

"Je to takový nekonečný boj. Zatím se nám podařilo odstranit dvacet až třicet nepovolených poutačů. Šlo hlavně o účelové reklamní plochy, které propagovaly nějaký blízký obchod. Jakmile zmizely, bohužel se na těch místech objevila reklama nová," stěžuje si šéf Ředitelství silnic a dálnic Jiří Švorc v rozhovoru pro Lidové noviny.

"Je to běžný postup. Jedna reklama zmizí a o pár metrů vedle vyroste další. Než úřady rozhodnou o jejím odstranění, majitel té plochy má už vyděláno. Prostě se mu to vyplatí," tvrdí vedoucí střediska správy a údržby dálnic v Mirošovicích u Prahy Stanislav Šimon.

Likvidace takové jedné nelegální reklamy trvá přibližně dva měsíce. Za tu dobu majiteli vydělá průměrně 15 tisíc korun. "Je to snadný výdělek. Tomu člověku nehrozí od ministerstva dopravy ani žádná sankce. Pouze se mu oznámí, že je jeho reklamní plocha nepovolená," vadí Švorcovi nedostatek legislativy.

Související: Slibovali zrušit billboardy. Přitom tu budou dalších 10 let

Podle auditu ředitelství je podél českých dálnic rozmístěno 2226 reklam. Ředitelství chce ale především odstranit ty billboardy, které jsou pro řidiče nebezpečné - jsou blízko silnice nebo natolik nízko, že v případě nárazu by podjíždějící auto „skalpovaly".

V plánu bylo i celkové zrušení billboardů. To však není v blízké době možné kvůli nájemným smlouvám, jež se nedají snadno vypovědět. Nejdéle trvající smlouva končí v roce 2018, tehdy by mohl zmizet i poslední billboard z okolí dálnic.

Čtěte více:

  • Ministerstvo dopravy navrhlo opravu železničních tratí během stávky
  • Billboardy zmizí z českých silnic, rozhodl Bártův resort
  • Billboardy od silnic možná nezmizí, máme děravý zákon
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: pan

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…