Poslanci nejspíš zbaví Bártu imunity. Většina souhlasí

23.08.2011 9:11

Mandátový a imunitní výbor se bude ve čtvrtek zabývat, zda policii vydá šéfa poslanců VV Víta Bártu a jeho bývalého kolegu Jaroslava Škárku. Policie je vyšetřuje kvůli podezření z korupce při předávání obálek s penězi.

Poslanci nejspíš zbaví Bártu imunity. Většina souhlasí

Deník Právo zjistil, že šéfové klubů ČSSD, TOP 09 a KSČM hodlají Bártu i Škárku zbavit imunity. Kluby mají dohromady 123 hlasů z 200 ve sněmovně, což na rozhodnutí postačuje.

Kluby VV a ODS se zatím nevyjádřily, ale jejich stanovisko nakonec nebude mít váhu. Podle zjištění Práva hodlají oba politiky vydat někteří občanští demokraté a véčkaři.

Škárka už svou roli v případu vysvětloval, Bárta slíbil účast na jednání ve čtvrtek. Výbor dá své doporučení sněmovně, poslanci ale nemusí brát jeho stanovisko v potaz. Hlasovat se má příští úterý.

Kluby VV a ODS nemají jasno

Poslanci VV nemají v otázce vydání svého šéfa zcela jasné. Podle místopředsedkyně klubu Jany Drastichové, která měla možnost prostudovat Bártův spis, je kauza uměle vykonstruovaná a má pošpinit jméno politika.

„Mnozí z nás mají dilema, zda vydat ke stíhání někoho, o jehož případu jsme přesvědčeni, že je vykonstruován. Nevydání znamená neočištění a pochyby přetrvají. Otázka je, kterým hlasováním člověku uděláte dobře," řekla Právu vicepremiérka a místopředsekdyně VV Karolína Peake.

Místopředseda klubu VV Viktor Paggio hodlá hlasovat pro Bártovo vydání policii. Dodal ovšem, že hodlá vycházet z postoje výboru a informací poslanců VV.

Klub ODS nechává rozhodnutí na poslancích. „Klub nikdy v otázce imunity nezaujímal jednotné stanovisko, nikdo nikomu nic nepředepisoval. Řekne se doporučení a každý se rozhodne podle sebe. Pochybuji, že bude stoprocentní jednota," řekl Právu místopředseda klubu Marek Benda (ODS).

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…