Ekonomka: Eurozóna osekaná? Ano, o Řecko, Španělsko a Portugalsko

23.08.2011 12:46

Pokud eurozónu bude nutné „očistit“ od některých zadlužených zemí, pak to podle Ilony Švihlíkové z Vysoké školy ekonomické bylo o Řecko, Španělsko, Portugalsko a možná i Itálii. Švihlíková to řekla v rozhovoru pro Rádio Česko.

Ekonomka: Eurozóna osekaná? Ano, o Řecko, Španělsko a Portugalsko

O možném zeštíhlení eurozóny se již začíná hovořit pomalu i nahlas. A to proto, aby se zachránila ekonomická rovnováha Evropské unie.

Rádio Česko upozornilo, že v pondělí v rozhovoru pro televizi Bloomberg o takovém scénáři hovořil výkonný ředitel PIMCO, tedy největšího dluhopisového fondu na světě, Mohamed El-Erian. Podle něj skutečně jádro eurozóny by nakonec mohlo dát přednost zeštíhlení před zmiňovanou fiskální unií. To naznačuje i německé odmítání eurobondů, které jsou považovány za krok směrem k fiskální unii.

„Ať už se eurozóna rozhodne pro jakékoli řešení, mělo by být čisté a systémové. Ona si ale v této otázce EU nyní počíná jako chytrá horákyně, která ustupuje, tam něco přidá, ale takovéto řešení samozřejmě nemůže přesvědčit. Proto se znovu nastoluje ta otázka zeštíhlení eurozóny," upozornila k tomu ekonomka Ilona Švihlíková.  

Podle ní by šlo v případě zeštíhlení o odříznutí jižního křídla.  Jako první by tak přišly na řadu tyto země: „Počínajíc Řeckem a postupujíc dál ke Španělsku, Portugalsku a samozřejmě také Itálii."

„Řecko by návratem ke své národní měně mohlo provést hlubší devalvaci, což by jim ekonomicky pomohlo a rozhodně by to nebyla tak drastická politika jako tlak na snižování cen a především mezd. Ta ekonomika by se pak podle mého názoru s tím dokázala daleko lépe vypořádat," řekla dále Švihlíková. I tak by prý ale nadále přetrval problém s dluhovým zatížením. 

Nové euro by mohlo být „severské"

Někteří experti podle Švihlíkové prý tvrdí, že by bylo zeštíhlení náhradou za fiskální unii, která je ale věcí jasně spojenou s unií politickou. „Německo s Francií svými návrhy k ekonomické vládě tímto směrem jakoby jdou, podle mého názoru je ale méně pravděpodobná. Ledaže by se spojilo s již zeštíhlenou eurozónou,"  upozornila Švihlíková v této souvislosti.

Jak dále upozornilo Rádio Česko, Nick Beecroft ze Saxo banky údajně tvrdí, že nové euro bude ‚severské‘. Dostanou se tak do něj jen velké a vysoce důvěryhodné ekonomiky, a naopak nikdo ze střední a východní Evropy. Zeštíhlení eurozóny by ale podle Švihlíkové mnohem více přeneslo její koncentraci na Německo a okolí. 

„Česká republika je enormně silně napojená na Německo a je v jeho bezprostřední blízkosti. My patříme do gravitačního pole Německa a z tohoto hlediska by zavedení eura u nás bylo logické," dodala Švihlíková s upozorněním, že právě takovéhle řešení ale premiér Petr Nečas popírá. 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…