Romský student Ščuka: Dívali se na mě skrz prsty

23.08.2011 19:18

PŘÍBĚH V kontrastu se zprávami, které se k nám dnes a denně donáší ze severu Čech zmítaném romskými útoky, působí slova Roma Tomáše Ščuky jako balzám na duši. Ambiciózní muž končí bakalářský stupeň policejní akademie, posléze se chystá na ten magisterský. I přesto, že si během svých studií kvůli rasovému původu užil své.

Romský student Ščuka: Dívali se na mě skrz prsty

Otázka romské komunity a jejího vzdělávání je věčným a často velmi diskutovaným tématem. I mezi Romy, kteří jsou často prezentováni jako nevzdělaní a nevzdělavatelní, se ale najdou výjimky.

Romský student Tomáš Ščuka je toho dokladem. Ač se v průběhu svého života setkal s mnoha překážkami a předsudky, které mu spolužáci dávali kvůli barvě jeho pleti najevo, dotáhl to až na nejvyšší stupeň vzdělání. Právě končí bakalářský stupeň policejní akademie. A po něm plánuje i ten magisterský.

Sociální obory? Ano. Jinde na Romy koukají skrz prsty

Jako většina Romů, kteří překročí brány vysokoškolských ústavů, si vybral obor, který souvisí se zajištěním bezpečnosti nebo sociální oblastí. "Tyto obory, stejně jako romistiku, si Romové vybírají proto, že očekávají větší solidaritu, u jiných se setkávají s většími  problémy," svěřil se Ščuka na brífinku zabývajícím se vzděláváním Romů.    

Cesta za titulem ale pro něho rozhodně nebyla lehká. "Když se dostanete jako Rom na uznávanou vysokou školu, jste samozřejmě vidět, protože jste tam jeden z mála. Běžní studenti se s tím těžko smiřují, začátky pro mě byly velmi těžké," dodal. 

Bakalářka o Natálce

Komunita, ve které Ščuka vyrůstal, mu ale přišla vhod při výběru tématu závěrečné práce. Stala se mu dokonce inspirací. "Psal jsem bakalářskou práci o žhářských útocích ve Vítkově, a obecně o aspektech extremismu v České republice. Ti lidé se mi více otevřeli, mám k nim blíže než "běžní Češi"," uvedl Ščuka pro ParlamentníListy.cz.

Další příběhy čtěte ZDE
Na hranici přežití: Rodina se děsí zdražení. Už teď jde od nuly k nule
Samoživitelka zuří na vládu: Je mi zle, když je slyším říkat "šetřete"
Exekutor zdecimoval matku s dítětem. Chtěla jsem se zabít, vzpomíná
Tohle není reality show: Facka agresivnímu Romovi stála učitele místo

Problematika romské otázky a vzdělávání je ale daleko složitější, než by se mohlo zdát. Často je opředena nepravdivými mýty.

"Říká se, že jakmile Romové dosáhnou vzdělání, přestanou se zajímat o romskou komunitu. To ale není pravda. Právě ti vzdělaní se snaží podporovat začleňování Romů do společnosti," komentoval na brífinku věnujícímu se romskému vzdělávání člen Evropského centra pro práci Romů Stano Daniel.

  • SLEDOVALI jsme: Romové v Bydžově
  • Zásadním problémem ale zůstává, že Romové často nemají zázemí a prostředky nutné ke vzdělávání a také se "zapadnutím" do kolektivu bílých.

    V souvislosti s romskou otázkou se ale v poslední době v médiích propírá spíše než vzdělávání  jejich severočeské útoky. A co na ně říká muž, který se ve své závěrečné vysokoškolské práci zabývá extremismem a útoky Romů na aktuální situaci na severu Čech, kde zuří boje mezi romskými výtržníky a zdejšími bílými obyvateli? Nic moc.

    Psal o Vítkově. Sever raději nesleduje

    "Moc teď televizi a média nesleduji, takže o té situaci nic moc nevím," řekl Ščuka redakci. Případy, v nichž se porušuje zákon, je ale podle něho nutné trestat bez výjimky. A to bez ohledu na rasový původ.

    Romové z Čunkových bytovek chystají exodus: Uděláme vám v Anglii ostudu

    Atmosféra na severu Čech, kde v neděli došlo ze strany skupiny Romů k napadení dvou mladíků bílé pleti, graduje. A útok nebyl jediný. Před nedávnem došlo v Novém Boru k potyčce, při níž tamější Romové použili dokonce mačety.

    Ve Varnsdorfu byla v minulých dnech přepadena malá holčička - jen kvůli záměru ukrást jí boty. Starostové severočeských měst kvůli nebezpečí, které tamějším obyvatelům hrozí, dokonce napsali dopis premiéru Petru Nečasovi (ODS) i šéfu vnitra Janu Kubicemu. Žádají je o pomoc.

    Vyřešit situaci na Šluknovsku přikázala Kubicemu i Bezpečnostní rada státu s tím, že při posilování policejních kapacit v oblasti nemusí hledět na rozpočet. Prozatím bude pro zajištění bezpečnosti v komplikovaném regionu vysláno padesát policejních těžkooděnců.

    Čtěte také:


    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    migrační pakt

    Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …