Konec kojeňáků? Ministerstvo je nahradí terénními pomocníky

24.08.2011 9:53

Praxe, kdy sociální pracovníci posílají zbytečně mnoho batolat do kojeneckých ústavů, by měla brzy skončit. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž plánuje zákaz umisťování dětí do tří let do podobných zařízení. Rodinné nesnáze by nově měli řešit především školení asistenti. O vážně ohrožené děti by se pak postaraly pěstounské rodiny.

Konec kojeňáků? Ministerstvo je nahradí terénními pomocníky

Kojenecké ústavy zavedl v padesátých letech komunistický prezident Klement Gottwald. V současné době je provoz těchto zařízení mezi vyspělými zeměmi raritou. Například sousední Slovensko je zavřelo již před několika lety.

Počet dětí v ústavech pobuřuje zahraniční organizace

Ministerstvo tak reaguje na výzvu mezinárodní organizace pro dětská práva UNICEF, které se nelíbí počet dětí, které v České republice dlouhodobě vychovávají ústavy. „Česká republika je oprávněně kritizována za to, že umisťuje do kojeneckých ústavů velký počet dětí. Budeme s tím bojovat. Nejprve tím, že změníme zákony tak, aby co největší počet dětí šel do náhradní rodinné péče," řekla deníku MF Dnes mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Terénní pracovníci jsou levější a citlivější k dítěti

Před definitivním uzavřením kojeneckých ústavů musí ministerstvo vybudovat síť podpůrné péče pro rodiny v problémech. „Nyní sháníme peníze a připravujeme síť asistentů, terénních pracovníků, rodinných a mateřských center či materiální pomoc," popisuje proces ředitel odboru rodiny a dávkových systémů Miloslav Macela. Dodává, že systém terénních asistentů vyjde stát levněji než provoz kojeneckých ústavů.

Podle odborníků zůstane dítě výchovou v kojeneckém ústavu poznamenáno na celý život. Kojenci se totiž v prvních měsících života utváří nervové spoje odpovědné za ovládání emocí. Ty se však nemohou vytvořit, pokud dítě nemá jednu blízkou osobu. Tito lidé tak bývají v dospělosti apatičtější a hůře projevují city.

 

Čtěte také:

Drábek chce dětské skupiny místo školek. S mírnějšími hygienickými pravidly 

Do školky půjdou už dvouleté děti, plánuje Dobeš 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…