Náměstci si vyzkoušeli, jaké to je být jejich šéfem. Kalousek dal školení

24.08.2011 21:27

Topkařští ministři zahájili bojkot vládních jednání, ve kterém hodlají pokračovat až do odvolání kontroverzního úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory. Jejich náměstci tak měli při středečním vládním jednání o daňové reformě možnost vyzkoušet si práci svých nadřízených.

Náměstci si vyzkoušeli, jaké to je být jejich šéfem. Kalousek dal školení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Přípravu svých koňů pojali ministři různě. Zatímco ministr práce a sociálních věcí úkoloval svého zástupce jen přes internet, šéf resortu financí Miroslav Kalousek pojal přípravu svého náměstka Ladislava Minčiče velmi poctivě a na jednání ho připravoval do úterního pozdního večera.

"Velmi dlouho mi kladl na srdce, jak v kterých situacích postupovat... Takže jsem pochopitelně k dnešnímu jednání připraven byl," popisoval pro Aktuálně.cz Minčič. Dodal, že na jednání pouze plnil ministrovu vůli.

Vše o kauze Bátora ZDE

Psali jsme:
Ministři TOPky nepřišli na vládu. ODSák Kubera: Nebojte, oni se vrátí...

Véčkaři si průběh jednání chválí

Ministr školství Josef Dobeš, který nastalou situaci nepřímo zavinil, když odmítl svého podřízeného Ladislava Bátoru odvolat, si průběh jednání pochvaloval. Bylo prý konstruktivní a probíhalo v poklidné atmosféře. Nepřítomnost třetiny kabinetu se podle něj na průběhu schůze vlády nějak zásadně neprojevila.

Dobeš následně potvrdil, že kauzu Bátora nehodlá dále řešit. "Já si nemyslím, že odvolání pana Bátory je podmínka, aby se TOP09 mohla účastnit vlády. Já to tak nespojuji a nehodlám to spojovat," zdůraznil ministr.

Průběh jednání si pochvalovala i místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV). A to i přesto, že se véčkařům nepodařilo zrušit superhrubou mzdu. Atmosféra, kdy ve vládě zasedají pouze zástupci dvou stran, podle ní vytváří iluzi snadnějšího jednání. „Vše ale musí jít do sněmovny a tam je partnerů více. Nemá cenu podléhat dojmu, že to dál bude takto nekonfliktní," dodala Peake.

Politikům chyběla debata

"Ve chvíli, kdy tam jsou navrhované změny, které nejsou předjednané, tak některé otázky byly pro pana náměstka těžko zodpověditelné," popsal zádrhele středečního jednání ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi zase chyběly „autentické názory" kolegů. „Chyběla politická debata, některá hlasování by po ní mohla dopadnout i jinak," uvedl.

Nepřítomnost ministrů TOP 09 zkritizoval předseda vlády Per Nečas, který označil jejich absenci za „neomluvitelnou a nepřijatelnou".

Podle ministra financí Kalouska by však premiér měl obrátit svou kritiku někam docela jinam. Dodal, že neočekával, že Nečas obrátí svou nervozitu vůči těm, kteří se staví proti extremismu ve státní správě.

Podrobněji:
Nečas: TOP 09 kašle na vládu. Kalousek: Starej se o neonacistu Bátoru
Drábek obhajoval bojkot vládních jednání: Stop extrémistům

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…