Člověk má cenu do 45 let, pak už ne. Divné praktiky českých firem

25.08.2011 13:23

Mladá fronta Dnes se pozastavuje nad tím, že prudce narůstá lidí starších nad 45 let, kteří hledají práci. Personalisté ale přitom k tomu bez obalu přiznávají, že běžně dostávají pokyn, ať starší lidi do jejich firmy neberou. Situace se podle nich vyostřila kvůli ekonomické krizi.

Člověk má cenu do 45 let, pak už ne. Divné praktiky českých firem

Starší lidi, prosíme, nebrat, mají nyní personalisté ve svých denních mailech od firem, jimž dodávají pracovníky. Zatímco dříve lidé po padesátce a také mladé ženy kvůli předpovědím, že půjdou na mateřskou, měli problémy s tím, že nemohli sehnat žádné zaměstnání, nyní na řadu přichází úplně jiná struktura zájemců o práci. 

Deník MfD upozorňuje v této souvislosti na to, že věková diskriminace je v českých firmách naprosto běžnou věcí. „Přestože už zmizely vyloženě diskriminační inzeráty, oslovení lidé z personálních agentur neoficiálně přiznávají, že od klientů často dostávají kromě písemného seznamu požadavků i slovní instrukci typu: ´Lidi nad 45 let mi sem ani neposílejte," píše deník.

Že je výluka těchto lidí z pracovního prostředí zcela jasnou věcí, dokládají i Úřady práce. Tam lidé tohoto věku převažují a tvoří čtyřicet procent všech nezaměstnaných. Ještě před deseti lety to byla přitom třetina.

„Z pohledu personalisty je diskriminace na trhu práce zcela viditelná a v nějaké formě se s ní setká mnoho uchazečů o zaměstnání," přiznal pro deník prezident Asociace poskytovatelů personálních služeb Luboš Rejchrt.

Nepomůže už vůbec nic

Vyšší věk pak prý nedokáže vyžehlit ani dobrá znalost jazyků, odborné vzdělání, či manažerská praxe. Podle právníků je však atak na lidi, kteří jsou ještě poměrně mladí, i v přímém rozporu se zákoníkem práce. Diskriminace kvůli věku je totiž zakázaná a firmám by za ni mohl hrozit tvrdý postih od inspektorátu práce.

„Zákoník práce dovoluje zaměstnavateli požadovat jen takové informace, které bezprostředně souvisejí s prací. Mezi takové informace nelze obecně zařadit věk," upozornil advokát Jan Kozubek z kanceláře Becker & Poliakoff.

MfD upozornila, že poměry na trhu práce se vyostřují i kvůli rychlým populačním změnám. Společnost totiž stárne a zároveň s tím se stále zvyšuje věk odchodu do důchodu. „Na inzeráty tak marně odepisují i lidé kolem šedesátky," poznamenal deník.

List přidal i jednu historku z reálného života. Pan Josef B. je sice šedesátiletý bývalý řidič, ale býval instruktorem v autoškole, později dělal obchodního zástupce, umí dobře německy a má střední průmyslovou školu. Je navíc i plně zdravý.

„Nedávno se mi jeden z manažerů přímo vysmál do telefonu, když jsem mu řekl, kolik mi je. Aniž by mě viděl osobně, řekl, že na práci řidiče už prostě nemám. Přitom jsem úplně stejnou práci dělal před třemi lety," přiznal Josef B.

"Mladá a dynamická" společnost chce jen mladé

Deník pak článek končí hodnocením, že následky pro lidi středního věku nese i ekonomická krize z let 2008 a 2009. Firmy si tak mohou vybírat a v konkurenci mladších pak zkušení nezaměstnaní mnoho šancí nemají.

A jak lze poznat, že jde o firmu, která prostě nechce lidi starších čtyřiceti let? Často se totiž zaštiťují poměrně korektním výrazem, že jsou „mladá a dynamická" společnost.

Dolejš: Ageismus je postižitelný. Ale jen formálně

Na to, že věková diskriminace je - co se týče možností pracovního zařazení - naprosto skandální, poukazují hlavně levicové strany.

„Ageismus (apriorní vyřazování starších lidí z různých aktivit - pozn. red.) je formálně postižitelný, je-li věk uváděn jako diskvalifikující, jinak se těžko dokazuje. Slušná firma totiž ocení nejen agilnost mladých, ale i zkušenost vyššího věku," řekl k tomu na dotaz ParlamentníchListů.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Sociální demokrat a senátor Zdeněk Škromach z ČSSD pak poukazuje především na to, že by měly lépe pracovat orgány, které zaměstnavatelé, tedy firmy, kontrolují.

Škromach: Úřad by měl podat trestní oznámení

„Pokud je to pravda, že takové žádosti firmy personalistům posílají, tak okamžitě by měl příslušný úřad podat trestní oznámení a mělo by proběhnout šetření, neboť to je přímo porušení zákona. A Úřad práce kromě toho, že odhalují i práci načerno, tak by měly mít také právo zabývat se touto diskriminací," podotkl Škromach pro redakci.  

„Není to ale jen otázka věku, ale i otázka žen a některých etnických skupin a podobně. Úřady, kterých se ale takových lidí zastanou, je docela málo," poukázal dále Škromach.

Pokud se lidé setkají s diskriminací kvůli věku, tak to podle něj mají hlásit a to právě kontrolním organizacím. „Vždycky je to ale o odvaze toho člověka. Musí si však uvědomit, že on své tvrzení dokazovat nemusí, podle zákona to musí především dokázat druhá strana. Zaměstnavatel musí prokázat, když má volné pracovní místo, že vás na toto místo nepřijal z jiného důvodu, než jen z toho, že jste třeba žena a je vám 45 let a více.

."Je to kolem té diskriminace složité a myslím, že podpora kolem úřadů práce, která by měla tyto případy šetřit, tak určitě je na místě," zmínil dále sociálně demokratický senátor, který je zároveň bývalým ministrem práce a sociálních věcí.

Podle Škromacha ale celá věc neexistuje proto, že by třeba byl špatný zákon. „Ten problém není dnes ani tak v zákoně, tam ty věci na ochranu pracovníků jsou, ale v té výkonné sféře, kde se mají tyto věci řešit," dodal Škromach pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…