Bárta koriguje svá slova: V čele klubu nekončím. Budu bojovat

25.08.2011 19:40

AKTUALIZOVÁNO Sněmovní Mandátový a imunitní výbor (MIV) ve čtvrtek doporučil Poslanecké sněmovně vydání předsedy klubu VV Víta Bártu a nezařazeného Jaroslava Škárku k trestnímu stíhání. Oba poslanci čelí podezření z trestného činu korupce, jeden jako uplácející, druhý úplatek přijímající. Oba také požádali výbor, aby doporučil jejich vydání, o které chtějí oba požádat také přímo sněmovnu.

Bárta koriguje svá slova: V čele klubu nekončím. Budu bojovat
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Jaroslav Škárka před členy výboru vysvětlení podával už v červenci. Tehdy se Bárta na jednání výboru nedostavil, omluvil se z důvodu nemoci svého právního zástupce.

Ve čtvrtek ale se svým advokátem Viktorem Chudobou dorazil. „Považoval jsem za zásadní informovat výbor o konkrétních procesních a obsahových nedostatcích spisu. S tím, že jsem samozřejmě požádal o své vydání," řekl přítomným novinářům Vít Bárta. Zároveň prý apeloval na mandátní a imunitní výbor, aby se zabýval systémem imunity, aby se to, co se stalo jemu, nestávalo dalším politikům.

Související:


Bárta: Bojím se o každého, kdo chce bojovat o snižování cen výstavby silnic

Bárta vyslovil obavy o každého ministra a o každého, kdo by bojoval o snižování cen výstavby silnic. „Aby z jedné strany tady nebyla politika dehonestovaná zneužíváním imunity a na straně druhé aby byla ochráněna před zneužitím trestního práva. Vyjádřil zároveň přesvědčení, že se v jeho případě jedná o politický proces. V momentě, kdy jsem se rozhodl, že budu bojovat dál, byl jsem upozorněn, že kampaň proti mně bude pokračovat," upozornil Bárta. Na závěr ještě dodal, že v tomto případě nechce vést poslanecký klub Věcí veřejných. „Přenechám vedení někomu jinému," prohlásil krátce po skončení výboru Bárta.

Následně ale pro ParlamentníListy.cz své prohlášení v souvislosti s diskreditační kampaní a opouštěním místa v čele poslanecké klubu uvedl na pravou míru: Jsem připraven této situaci čelit. O to víc, že mi poslanečtí kolegové vyjádřili podporu. Vážím si jí a jsem připraven dál reprezentovat klub VV," informoval ve čtvrtek večer šéfposlanec redakci.

Vít Bárta spoléhá na to, že věc nepůjde ani k soudu, říká komunistický poslanec.

„Pan poslanec požádal o vydání se zdůvodněním, že ho to nejlépe očistí," řekl pro ParlamentníListy.cz člen MIV Jiří Dolejš (KSČM). Podle něj si Vít Bárta věří a jeho advokát upozorňoval na nekvalitní práci policie a na to, že případ bude prošetřovat státní zastupitelství," dodal Dolejš. Tím podle něj Bárta naznačoval variantu, že v případě, že státní zástupce shledá vady, nepůjde celá věc ani k soudu. To už je ale podle Dolejše záležitostí orgánů činných v trestním řízení. „Výbor shledal žádost opodstatněnou a doporučil oba poslance vydat," řekl Dolejš.

„Mandátový a imunitní výbor jednomyslným rozhodnutím doporučil poslanecké sněmovně, aby na svém úterním jednání vydala oba poslance - Jaroslava Škarku a Víta Bártu," řekl pak pro ParlamentníListy.cz předseda MIV Jeroným Tejc. Podle něj výbor nezaznamenal ve věci obou poslanců politickou motivaci. „Samozřejmě, že rozhodnutí Mandátního a imunitního výboru podpořila také žádost obou poslanců o jejich vydání," dodal Tejc.

Na dotaz, zda shledali nějaké pochybení, o němž mluvil Bárta na tiskové konferenci, Jeroným Tejc uvedl, že „sice poslanec Bárta vyslovil pochybnosti, které přednesl, my jsme o nich diskutovali, na výsledné rozhodnutí to ale nemělo žádný vliv," řekl Tejc pro ParlamentniListy.cz.

Jde opravdu o úplatek, nebo jde o vykonstruovanou kauzu?

Bártu má policie stíhat pro údajnou snahu uplatit své tehdejší spolustraníky Jaroslava Škárku a poslankyni Kristýnu Kočí. V případě Kočí šlo o půl milionu korun, ve Škárkově případě o 170.000 korun. Bárta však od samého začátku tvrdí, že se jednalo o půjčky, které stranickým kolegům poskytl.

Na středeční tiskové konferenci kritizoval Bárta způsob vyšetřování, který označil za tendenční. Bárta poukazuje na to, že policie předvolala pouze svědky, kteří vypovídají v jeho neprospěch, zatímco svědky, kteří by potvrzovali jeho nevinu policie ignorovala. Podle Bártova prohlášení je i toto důvod, proč se chce veřejně očistit před soudem.

  • SLEDUJEME téma: Peníze za mlčení ve VV

  • Škárka stihnul část „špatných" peněz utratit

    Jaroslava Škárku má policie stíhat kvůli tomu, že předaný úplatek oznámil pozdě a část peněz utratil. Ten se brání tím, že si údajně peníze nechat nechtěl a na použití jedné bankovky prý policii sám upozornil, jak poslanec informoval dříve ParlamentníListy.cz a stejně vypovídal i na výboru.

    Související: Škárka předal důkazy zastupitelství. I údajné peníze od Bárty


    Poslanecká sněmovna v tomto volebním období zatím hlasovala o vydání svého poslance k trestnímu stíhání jen jednou. Opět šlo o poslance zvoleného za Věci veřejné Stanislava Humla. Tehdy Mandátový a imunitní výbor ke kauze nepřijal žádné usnesení. Koncem března pak sněmovna Humla vydat odmítla, ač o to poslanec nejistým hlasem sám požádal.

    Poslanecká sněmovna bude rozhodovat o žádosti policie na své úterní schůzi.


    Foto: Hans Štembera


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Radmila Zemanová-Kopecká

    PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

    Porodnost

    Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

    15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

    Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…