Z Janečkova tajného dědictví: Za pokračování Sanitky se ČT prohne

26.08.2011 9:10

ParlamentníListy.cz už informovaly, že odcházející šéf České televize zanechá svému nástupci dědictví v podobě sedmadvaceti rozpracovaných pořadů, o kterých nemá ponětí ani Rada ČT. Největším pohrobkem Janečka pak bude bez diskuze pokračování legendárního seriálu Sanitka. I on je zahalen spoustou spekulací. Podle mluvčího ČT je projekt div ne na začátku, zatímco protagonisté seriálu tvrdí: Natáčet se začne v září. Televizní kasa se tak má na co „těšit".

Z Janečkova tajného dědictví: Za pokračování Sanitky se ČT prohne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Janeček

„K Sanitce není zatím ještě vůbec nic. Ani ještě nejsou dokončené dohody s herci, zda budou či nebudou v obnoveném seriálu hrát," reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz mluvčí České televize Ladislav Šticha. Chtěli jsme vědět, kdy se seriál začne natáčet a případně, jaké budou náklady na jeho výrobu.

ČT neřekne nic! Mluvil jen Renč

„Sanitka je ve fázi, kdy těžko dostanete nějaké informace, pokud vím, jednalo se o smlouvách s hereckým ansámblem, což je úplně první krok. Čili v tuhle chvíli říct, kolik bude mít dílů, kdy se to bude vysílat, kolik to bude stát, zatím nikdo neřekne," konstatoval mluvčí. Vypadá to ale, že pravá ruka neví, co dělá levá. Co jsme se nedozvěděli z veřejnoprávního média, řekl redakci režisér druhé Sanitky Filip Renč. A vypadá to, že zas až tak na začátku seriál není, jak tvrdí mluvčí vzhledem k tomu, že natáčení má být zahájeno už 22. září.

Příprava na natáčení seriálu trvala téměř dva roky. Nová Sanitka bude mít třináct dílů a na každý z nich má režisér Renč prý jen třináct dní. „Rozpočet byl snížený, byl snížen i počet natáčecích dnů a to kvůli ekonomické krizi. Musíme si poradit s třinácti natáčecími dny na jeden díl, což je samozřejmě velký kvapík na hodinový díl," zmínil režisér pro redakci.

Podle Renče projekt stojí kolem osmdesáti milionů korun, plus samozřejmě náklady tzv. interní, to znamená za střižny, studia apod. „Přesný rozpočet ví produkce. Je to ale těžké se v tom vyznat, neboť v televizi jsou interní a externí náklady, tedy gumové peníze a pravé peníze. Já ten rozpočet samozřejmě nebudu smět překročit," doplnil Renč pro ParlamentníListy.cz.

Co díl, to jedenáct milionů korun

Nicméně podle informací, které se podařilo ParlamentnímListům.cz získat, ČT předpokládá, že seriál bude stát minimálně 130 milionů korun. Jak potvrdil zdroj blízký vedení televize, jeden díl má být vyroben rozpočtem jedenáct milionů korun. Vedle toho produkční Ilona Jirásková redakci prozradila, že seriál plně hradí ze svého rozpočtu Česká televize. „Televize seriál bude točit 169 dní, od 22. září do 1. července příštího roku," řekla.

Nepřehlédněte:


Veřejnoprávní médium zahaluje mlha obchodních tajemství

Že bude seriál rekordně drahý, to ParlamentnímListům.cz potvrdili i oslovení členové rady ČT. Ovšem jaké jsou konkrétní cifry říct nedokázali. Když se totiž o ekonomiku připravovaných projektů v České televizi zajímali, vždy skončili na zaklínací formulce obchodní tajemství.

„Já sháněla náklady na jednotlivé pořady a jediné, co management České televize udělal bylo, že nám uspořádal neveřejný seminář, museli jsme podepsat mlčenlivost a nahodile jsme se mohli zeptat na celkové náklady na nahodilé pořady. Já se nahodile na jeden zeptala a málem jsem omdlela," řekla redakci místopředsedkyně Rady ČT Dana Eklová s tím, že i ona je teď vázána mlčenlivostí, protože jinak by se nedozvěděla ani zmíněnou namátkovou informaci.

Že by Uhde?

Tím, kdo by mohl vnést čerstvý vítr do informační blokády, je podle radních novopečený předseda Rady ČT Milan Uhde. Podle nich je to totiž právě předseda Rady, kdo může žádat dozorčí komisi Rady ČT od odtajňování tak pečlivě tajených dokumentů, které mohou ukázat, zda ČT nenakupuje různé pořady, práce na nich a koprodukce za peníze více než neobvyklé.

„Já už jsem na tento problém narazil a musím jej konzultovat s právníky, zda skutečně mohu takto žádat o odtajnění," reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Uhde. Ten současně vkládá naděje do nového generálního ředitele ČT, jehož jméno by mělo být známo 22. září.

„Já věřím, že bude-li nový generální ředitel odpovídat mé představě o generálním řediteli, bude s ním naprosto jiná řeč, než na jakou jsme byli zvyklí doposud, nebo ta televize skončí naprosto špatně," konstatoval Uhde pro ParlamentníListy.cz.


Uhde neví o Sanitce nic

Předsedy Rady ČT jsme se zeptali i na plánované pokračování Sanitky. „Já o tom nemám informace vůbec žádné a jsem přesvědčen, že přesné informace, kterým bych mohl věřit, nedostanu. To je bludiště. To je bludiště a já jsem přesvědčen, že s novým generálním ředitelem se bude muset udělat jasno a odpověď bude ano, stojí to, plácnu, sto osmdesát milionů, nebo ne, ten seriál se nebude natáčet, nebo se počká dva roky a podobně," míní Uhde a dodává: „Zatím i já narážím na to, že mi každý říká něco jiného."

„Navíc se přiznám, že teď si domů do Brna vezu pětikilový balík dokumentů, které si musím nastudovat. Takže já na to do volby nového ředitele nemám ani pomyšlení. Ale i kdybych měl, nebude to teď mít valný smysl. V ČT teď vládne disharmonie. Tam všichni bojují se všemi. Tam je nervozita, tam je podráždění, tam je teď nejméně vhodná doba na úplné a přesné informace," dodal Uhde skepticky.

SLEDUJEME dlouhodobě témata: Jiří Janeček a Česká televize


Hubač dal práva Hubačovi, ten Slovákům a ti ČT

Bez zajímavosti není ani způsob, kterým se Česká televize dostala ke scénáři na pokračování Sanitky. Autor původní Sanitky, scenárista a dramatik Jiří Hubač, totiž dlouho odmítal poskytnout autorská práva k dalším dílům seriálu. Nakonec se nechal zviklat, ovšem s podmínkou, že autorská práva převede pouze na svého syna Ivana, který v ČT zastává funkci šéfdramaturga Centra dramatické, divadelní a hudební tvorby.

Syn Ivan se následně s dosavadním generálním ředitelem Jiřím Janečkem domluvil na několikaměsíčním neplaceném volnu, v němž Ivan Hubač na dílech Sanitky pracoval. ParlamentníListy.cz mají k dispozici smlouvy, které dokládají, že poté, co Hubač Jr. scénář dopsal, prodal jej jedné slovenské firmě, která teprve za několik milionů korun práva na scénář převedla na Českou televizi. V praxi tak několikaměsíční neplacené volno Ivana Hubače ČT zaplatila několika miliony.

„Já tajně doufám, že ještě bude možnost do tohoto nějak zasáhnout a tajně doufám, že když nám pan Janeček slíbil, že nebude zahajovat žádné výrobní megaprojekty, že to je pravda. Ale pokud už byla Sanitka udělána a má začít natáčení, bohužel, je mi to líto, ale my nemáme žádné páky na to to nějak změnit," uzavřela Dana Eklová pro ParlamentníListy.cz.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…