Bárta tlačí na Kalouska. Na ministerstvu neumíte vybírat daně

26.08.2011 7:20

Koaliční souboje mezi TOP 09 a VV pokračují v plné síle. Místopředseda VV Vít Bárta tvrdě zaútočil na ministra financí Kalouska i ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Místo snahy o odvolání Bátory by se prý měli snažit zefektivnit práci svých resortů.

Bárta tlačí na Kalouska. Na ministerstvu neumíte vybírat daně

Šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta tvrdě kritizuje své vládní kolegy z TOP 09. Ministr financí Miroslav Kalousek podle něj neumí vybírat daně a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zbytečně vydává osm miliard korun ročně na rekvalifikační kurzy. Podle Bárty by bylo mnohem efektivnější, kdyby alespoň část těchto peněz přešla do resortu dopravy, který spravují VV. Zprávu přináší dnešní Hospodářské noviny (HN).

Kalouskova daňová reforma není dobrá

Daňovou reformu, kterou Kalouskův resort připravil a kterou schválila vláda, prý musí ještě doznat změn ve sněmovně. Zda je chtějí Véčkaři prosazovat s opozicí, ale Bárta nechtěl upřesnit. Vyjádřil pouze potěšení nad tím, že ODS je ochotna jednat o zachování stravenek v současné podobě.

Související: Vláda bez ministrů z TOP 09: Daňová reforma má i tak zelenou


„Stravenky jsou institucionální nástroj, který vytváří řadu pracovních míst v oblasti gastronomie. Stravenky vytvářejí i určitý nýtkový mechanismus, jak se stravovat. Já rozumím řadě občanů, kteří šetří každou korunu, zvlášť v situaci, kdy jim zvedáme DPH, kdy se zvyšuje nezaměstnanost. Skrze stravenky je tak trochu nutíme myslet na své stravování," tvrdí Bárta.

Dále čtěte: ODS váhá, zda zaříznout stravenky. Ještě se bude jednat


Ale stravenky nejsou to hlavní, hlavní je naplnit státní kasu a to podle Bárty Kalousek moc nezvládá a navíc tají, o kolik peněz přijde rozpočet kvůli jeho reformě. Jen na navrhovaném zrušení superhrubé mzdy stát ztratí patnáct až dvacet miliard.

„Daňová reforma je z pohledu VV o tom, že nesmí dojít ke snížení příjmů státu. A reforma předkládaná ministrem Kalouskem je snižuje. My se navíc domníváme, že mnohem víc, než Kalousek říká. Úvaha o zrušení superhrubé mzdy podle nás znamená výpadek patnácti až dvaceti miliard korun. Je to velmi nebezpečné a pro stát destabilizační opatření," rozčiluje se faktický šéf VV.

Chceme víc peněz pro dopravu. Ať nám je dá Drábek

Kalousek ale není jediným mužem TOP 09, kterého si Bárta dobírá, neefektivně podle jeho názoru hospodaří i ministr práce a sociálních věcí Drábek. Prý málo brojí proti zneužívání dávek, kde by se daly ušetřit miliardy a část přidělených peněz zbytečně vydává na rekvalifikační kurzy. ¨


„Na MPSV se dává osm miliard ročně na rekvalifikační kurzy. Je přitom jasné, že by bylo mnohem lepší dát část peněz na opravu dálnice D1, na které by se zaměstnali čeští dělníci. Hlavně ovšem musí ministerstvo financí zvýšit efektivitu výběru daní. ... Je potřeba vytvořit tlak na ministerstvo financí a výrazně zlepšit jeho činnost," rozčiluje se exministr dopravy.

SLEDUJEME téma Ladislav Bátora


Sečteno a podtrženo, ministři TOP 09 by se měli podle Bárty věnovat své práci a ne panu Bátorovi. Poslanec VV v této souvislosti připomněl, že jeho stranický kolega a šéf resortu školství Josef Dobeš ani pana Bátoru odvolat nemůže, protože nedělá nic, co by bylo v rozporu se zákonem.


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…