Sociolog Keller: Sen o oddlužení je nereálný. Banky by zkrachovaly

26.08.2011 21:10

Podle sociologa Jana Kellera je jistě zajímavé, že České republice byl zvýšen rating. Jenže se podle něj tato věc nijak nedotkne škrtacích reforem vlády. Zvýšení ratingu totiž povede k naprosto stejným úsporám, ke kterým by sáhla i v případě, že by byl snížen. Navíc oddlužení státu a domácností je podle něj nereálné.

Sociolog Keller: Sen o oddlužení je nereálný. Banky by zkrachovaly
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

Vyšší rating možná pomůže podle sociologa Jana Kellera k tomu, aby bylo Česko vnímáno jako důvěryhodný stát, ale šťouralové by podle něj mohli namítnout, že úplně nejvyšší ohodnocení měly až do poslední chvíle i finanční ústavy, jejichž krach spustil světovou hospodářskou krizi. „Nebuďme však tak škodolibí," poznamenal k tomu Keller ve svém článku pro deník Právo.

„Jisté je, že zvýšení ratingu povede vládu k naprosto stejným úsporám, ke kterým by sáhla v případě, že by byl snížen. Budeme přesvědčování, že vše, co ministři činí, kvůli oddlužení země činí. Za tento slogan lze ukrýt i rozvrat veřejného sektoru a jeho rozparcelování finančně silným skupinám," podotkl Keller.

Že lze podle něj domyslet konec v případě druhé možnosti, tedy snížení ratingu, a tím doložit, že tvrzení vlády jsou nepravdivá a manipulativní, lze podle něj zobrazit představou, že by se ve všech zemích ustavily vlády rozpočtové odpovědnosti.

„Od bank by si půjčovaly stále méně, zato staré dluhy by jim o to rychleji splácely. Všechny by měly rating AAA. Také domácnosti by se začaly chovat finančně gramotně. Přesně tak, jak jim to radí ministr financí. Půjčovaly by si jen okrajově, dluhy by co nejrychleji vyrovnaly," zmínil k tomu Keller.  

Co by nastalo? Podle sociologa by to bylo jednoduché: „Podle tohoto snového scénáře by jen v České republice byly finanční ústavy brzy bohatší o téměř tři tisíce miliard korun. To je zhruba suma, kterou jim dluží stát a domácnosti."

Banky bohatnou, když se jiní zadlužují

Banky by pak s těmito penězi mohly udělat dvě věci. Buď by s nimi tapetovaly své vstupní haly, anebo by škemraly, aby si je někdo od nich co nejrychleji zase vypůjčil. Banky a jiné finanční ústavy totiž bohatnou jen v tom případě, že se jiní zadlužují.

„Pokud by kterákoliv banka omezila své další zisky se zdůvodněním, že dlužníci přece už dluží dost, její místo by rychle zaujal někdo dravější," poznamenal k tomu ironicky sociolog.

„Když by se naplnil sen o oddlužení, banky by si své důmyslné bankovní produkty mohly vetknout za klobouk a k bankrotu by se blížily tak rychle, jako se k němu údajně blíží řada dnešních států," zmínil dále Keller s poznámkou, že právě proto banky potřebují půjčovat peníze a potřebují jich půjčovat stále více a proto musí být také někdo, kdo se bude stále více zadlužovat.

„A proto zadlužování země neskončí ani poté, co z veřejné sféry zbude už jen žalostný zbytek a sociální práva budou téměř na nule. Vláda však bude mít splněno," dodal Keller pro Právo. 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…