Romové jsou v Česku výnosným byznysem, píše komentátor

26.08.2011 11:30

Problémy v romských ghettech nikdo neřešil patnáct let. Až teď vláda posílá do nejproblematičtějšího regionu kordon těžkooděnců. Iniciativy se proto chopili „snaživí" podnikatelé a naučili se, jak na jejich mizérii vydělat. Jak to bude s ghetty dál?

Romové jsou v Česku výnosným byznysem, píše komentátor

Aktuální situace na Šluknovsku donutila vládu, aby na místo povolala více policistů, došlo dokonce i na těžkooděnce. Komentátor Jiří Leschtina ovšem připomíná, že Šluknovsko nepředstavuje v zemi ojedinělou lokalitu. Romských ghett existuje po celém Česku spousta, stát jim pouze posledních patnáct let nevěnoval pozornost. Leschtinovu úvahu přináší dnešní Hospodářské noviny (HN).

Těžkooděnci místo sociálních pracovníků

Do Ústeckého kraje, kde už tak žije dost nezaměstnaných, přicházejí další a další Romové už nějakou dobu. Zůstávají bez práce a tak se živí, jak se dá, v oblasti roste kriminalita. A jak to řeší český stát? Místo toho, aby zde dlouhodobě posílil policejní hlídky a vyslal sem sociální pracovníky, na pár týdnů zde vysadil těžkooděnce.


„Ač to zní neuvěřitelně, Romové se u nás stali výnosným byznysem. Realitní kanceláře kupují byty i s romskými nájemníky. Od těch pak vymámí dekret za odpuštění dluhů za nájem a lifrují je na sever. Zde pak sociálně slabé vítají s otevřenou náručí podnikatelé, kteří si založili živnost na tom, že si koupili ubytovny i sídlištní domy a od státu inkasují příspěvky na sociální bydlení takzvaných nepřizpůsobivých," shrnuje Leschtina.

Neviditelná zmocněnkyně pro lidská práva

Komentátor uznává, že část Romů odmítá pracovat a své problémy si způsobují sami, ale vina leží i na starostech obcí, kteří se k problémům s nimi staví velmi jednoznačně. Pošlou je do jiného města nebo alespoň do okrajové čtvrti, čímž se vlastně nevyřeší vůbec nic.


A nakonec je tu také takřka neviditelná zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, která tvrdí, že se na Šlukovsko pojede podívat v pátek nebo v sobotu. Přitom tam měla být už dávno a zjišťovat, co je třeba udělat. Nesporným faktem tak zatím zůstává jen to, že pomoc při začleňování nepřizpůsobivých občanů do společnosti bude stát obrovské peníze.

  • Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka


  • Nakonec se Leschtina pozastavuje i nad výroky našich senátorů, kteří odmítli spolupracovat s EU v otázce romské problematiky a chtějí tuto obtížnou situaci vyřešit sami. Budou ji řešit tak, jako posledních patnáct let? ptá se komentátor.

    Související:

    Sem Romy stěhovat nebudete, naštval se. A rozjel Občanský odpor

    K zákazu demonstrace proti Romům se přidal i Varnsdorf

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: mp

    Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

    osobnosti ANO

    Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    „Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…