Druhý Viamont? Bývalá firma poslance ODS zázračně zbohatla

27.08.2011 22:56

Až šestkrát větší obrat vykazuje firma Eurovision poté, co ji v roce 2007 formálně opustil její šéf, dnes poslanec ODS David Šeich. Případ společnosti, která se radí a zprostředkovává eurodotace, tak nápadně připomíná kauzu Viamont. I té totiž po odchodu svého ředitele Aleše Řebíčka zázračně přibyly zakázky.

Druhý Viamont? Bývalá firma poslance ODS zázračně zbohatla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

V době, kdy Šeich firmě šéfoval, vykazovala Eurovision roční obrat kolem jedenácti milion korun. Dnes už firma ročně hospodaří s šedesáti miliony. Není proto překvapivé, že opoziční poslanci často hovoří o podezření, že je Šeich i nadále faktickým šéfem společnosti a je tudíž zainteresovaný v jejích zakázkách.

„Nejsem informován o soutěžích, které společnost Eurovision získává. Spekulace o známosti s někým v souvislosti s vítězstvím společnosti, kterou již nevlastním, považuji za podivuhodné. Je k tomu snad důvod," ohrazuje se v sobotní Mladé frontě Dnes proti obviněním Šeich. Jeho slova potvrzuje i současný šéf společnosti Miroslav Čapka, podle kterého Šeich s firmou od svého odchodu nemá žádný vztah.

Sledujeme téma Korupce

Hned po poslancově odchodu se vyrojily výhodné zakázky

Dohady o poslancově skrytém vlivu na firmu však stojí na pevném základě. Po Šeichově odchodu se firmě začalo nebývale dařit. Například v Praze dostala firma jen necelý měsíc od Šeichova odchodu kontrakt za 2,4 milionu od Prahy 10 za poradenství v oblasti eurodotací. Ještě o poznání úspěšněji si firma vedla ve výběrovém řízení Dopravního podniku hlavního města Prahy, kde získala smlouvu za 29,7 korun.

Dopravní podnik sám si přitom spolupráci s Eurovision pochvaluje. Společnost už jim prý z eurodotací pomohla získat na 1,15 miliardy. „Firma vyhrála v oteřeném řízení, její vlastnickou strukturu neřešíme," dodává mluvčí podniku Ilona Vysoudilová.

V listopadu 2009 pak Eurovision získala svoji zatím nejlepší zakázku. S úředníky pražského magistrátu měla mezi lety 2009 a 2012 konzultovat eurodotace za celkem 40 milionů korun.

Tahají za nitky Šeichovi straničtí kamarádi?

Raketový nárůst veřejných zakázek si už firma nemohla dovolit a tak změnila své anonymní akcie na akcie na jméno. Jako vlastník Eurovision dnes vystupuje Stanislav Bagara. Ten se přitom velmi dobře zná se Šeichovým bývalým asistentem, neboť spolu sedí v představenstvu jisté realitní firmy.

Pikantní informací také je, že se společnosti daří především tam, kde nějakým zpsobem působí Šeichův stranický kolega David Vodrážka. Ten však spekulace, že by u něj Šeich za svoji bývalou firmu lobboval, popřel.

Čtěte také:
ODS synonymem korupce? Volte si, koho chcete, vzkazuje Bendl 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…