Topolánek do politiky nechce. Zaměří se na teplo

27.08.2011 12:39

Expremiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro sobotní Právo potvrdil svůj úmysl kandidovat na pozici předsedy výkonné rady Teplárenského sdružení. „Uzrál čas, aby to rozhodnutí padlo,“ uvedl Topolánek. Své plány v předsednickém křesle představí radě při volbách 5. září.

Topolánek do politiky nechce. Zaměří se na teplo

Expremiér Mirek Topolánek nastínil, že jako šéf sdružení by se pokusil udržet stávající systém distribuce elektřiny a tepla. Ten v republice zavedli již v sedmdesátých letech komunisté.

„Tenkrát byl zvolen velmi šťastný energetický mix založený na výrobě elektřiny a tepla z uhlí a jaderných zdrojů," vysvětluje Topolánek. Tento stav však podle něj v současné době rozlaďují snahy k přechodu na alternativní zdroje a zpochybňováním výroby z jádra. Podle expremiérova názoru by však změna nastaveného systému měla obrovské sociální i ekologické dopady.

Topolánek dále uvedl, že i nadále hodlá setrvat ve funkci generálního ředitele VAE Controls Group.

Největší riziko české politiky? Malé extremistické strany

Po politice se Topolánkovi nijak nestýská. „Vracet se nechci, rozhodně," tvrdí s jistotou. Dodává, že už by stejně ani nevěděl kam. Podle něj je pro republiku v současné době nejdůležitější udržet si stabilní středopravicovou - středolevicovou politiku reprezentovanou ODS a ČSSD. Tu podle Topolánka ohrožují extremistické strany jako Věci veřejné či uskupení sjednocující se kolem Václava Klause, Miloše Zemana či Jiřího Paroubka.

„Nevím, jestli je Bátora příčinou války, je to spíše takový lakmusový papírek. Signalizuje to, že koalice není a nikdy nebyla silou 118 hlasů," komentuje Topolánek poslední vládní kauzu. Loňské volby podle něj nikdy nebyly výhrou pravicových uskupení a Nečasova koalice je proto velmi nesourodá.

Více o Ladislavu Bátorovi čtěte ZDE

Jsem hrdý, že jsem otevřel otázku Mašínů, tvrdí expremiér

„Mašíni jsou otázka, kterou se mi podařilo rozvířit. Jsem na to v podstatě hrdý," řekl Právu Topolánek. Právě on bývá po smrti Ctirada Mašína často zmiňován jako ten, kdo v otázce Mašínů udělal nějaký krok. Jako první vysoký státní činitel jim totiž udělil vyznamenání. „Ocenil jsem skupinu bratří Mašínů, aniž bych souhlasil s jejich činy. Protože v kontextu té třídní války byly pochopitelné," obhajuje svůj postoj Topolánek.

Vše k tématu Bratři Mašínové čtěte ZDE

Podle něj bylo důležité vůbec otevřít diskusi, zda do třetího odboje kromě Václava Havla a Jana Palacha patří i ti, kteří s režimem bojovali se zbraní v ruce. „Mně takoví ti etici a mravokárci, kteří říkají, že zabíjet je vždy špatně, nechávají úplně chladným. Protože existují věci, kvůli kterým stojí za to zvednout zbraň," uzavírá Topolánek.

Čtěte také:

Šance pro Topolánka. Stane v čele Teplárenského sdružení? 

Syn oběti Mašínů: Lidé kvůli nim budou vracet vojenské medaile 

Klaus se ostře vymezil vůči Nečasovi: Mašíny nevyznamenal ani Havel 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…