Zubová: Mašín a hrdina? Nečas se asi přeřekl

28.08.2011 18:06

Ještě zbývá naděje, že se pan premiér přeřekl, doufá bývalá poslankyně Strany zelených Olga Zubová. Reaguje tak na prohlášení předsedy vlády, který Ctirada Mašína v kondolenčním dopise označil za hrdinu, který může jít příkladem celé společnost. „Co když je vezme někdo vážně? Co když někdo bude skutečně střílení, podřezávání a loupežné přepadení považovat za hrdinství a příklad?“ rozhořčuje se politička.

Zubová: Mašín a hrdina? Nečas se asi přeřekl

Činnost bratří Mašínů podle podle ní komunisty vůbec nezasáhla. „Kašík byl členem Československé strany lidové, Rošický také nebyl komunistou, Honzátko byl „esenbákem", který měl náhodou službu v den přepadení a Lecián dobrovolný hasič..." vyjmenovává Zubová osudy lidí, které Mašíni připravili o život.

Vše o bratrech Mašínech čtěte ZDE

Odsouzený nevinný a ocenění vrazi

Politička případ Mašínů porovnává s osudem Karla Bašty. Toho Vrchní soud poslal na šest let do vězení za to, že střílel na auto zlodějů odjíždějících s lupem. Muž, který byl odsouzen za pokus o vraždu, byl později prezidentem omilostněn.

Hojně diskutovaný kondolenční dopis Petra Nečase:
Nečas: V Ctiradu Mašínovi ztrácíme hrdinu, který může být příkladem celé naší společnosti

„Hájil jen svůj majetek, svou svobodu," brání Baštu Zubová na svém blogu. Odsouzený navíc popřel, že by jednal ve vražedném úmyslu, tedy v úplném kontrastu s Mašíny, kteří vždy přiznávali svůj úmysl zabíjet komunisty.

„Odměnou za čin Bašty bylo šest let za mřížemi. Odměnou za činy Mašínů bylo v roce 2008 ocenění jejich činnosti tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem," píše Zubová.

Odsuzuje i gesto ministra Vondry, který Mašínovým udělil vyznamenání Zlaté lípy. Argumentoval přitom, že tak Mašínům splácí dluh národa.

„Kdyby však opravdu hlas svého národa poslouchal, musel by vědět, že více než jeho tři čtvrtiny si nemyslí, že by Zlatou lípu - vysoké vojenské vyznamenání - měl vézt právě Mašínům..." dodává Zubová.

Celý text Zubové ZDE

Čtěte také:
 Sprostí vrahové Mašíni by měli být souzení, spílal Kováčik Vondrovi
Havel byl jen loutka. A zabíjet jsme chtěli, přiznal Mašín před smrtí 

Máte možnost ptát se i dalších politiků, Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…