Nečas: TOP 09 se dostala s Bátorou do pasti. Teď neví, jak ven

29.08.2011 18:19

Výroky kontroverzního úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory jsou nedůstojnou záminkou pro bojkot jednání vlády v "klíčovém okamžiku" schvalování reforem a přípravy státního rozpočtu, vzkázalo v pondělí vedení ODS koaličním partnerům z TOP 09.

Nečas: TOP 09 se dostala s Bátorou do pasti. Teď neví, jak ven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Po pondělním jednání výkonné rady své strany také premiér Petr Nečas prohlásil, že TOP 09 se eskalací tohoto konfliktu dostala do pasti a nyní neví, jak situaci vyřešit. 

"TOP 09 svým způsobem dostala tak trochu do pasti. Eskalací konfliktu, stanovením ultimát, zabránila celé řadě možných řešení. Teď vlastně neví, jak z této situace ven," řekl novinářům Nečas. S jednotlivými aktéry kauzy prý neustále jedná. 


Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v pondělí prohlásil, že spor o Bátoru je zásadním tématem, protože proti fašizujícím tendencím je potřeba bojovat. Ministři TOP 09 se odmítají zúčastnit schůzí vlády, dokud ministr školství Josef Dobeš (VV) Bátoru neodvolá z vysoké funkce ve svém úřadu. 

Původně to zdůvodňovali Bátorovými nelichotivými slovy na Schwarzenbergovu adresu, nyní zdůrazňují spíše vazby personálního šéfa ministerstva školství na radikální pravicovou scénu. 

Nečas v pondělí podotkl, že spor je primárně věcí TOP 09 a Věcí veřejných. Uvedl, že respektuje právo každého na politický názor. "Nicméně nejenom já, ale celá ODS trváme na tom, že toto není dostatečný důvod k tomu, aby byl blokován chod vlády," řekl premiér Nečas. 

Usnesení Výkonné rady ODS:


Související:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…