MŠMT: Smlouvy s rodiči na školách už od září

31.08.2011 12:42

Dnes se na Ministerstvu školství uskutečnil seminář pro zástupce škol, na kterých od září proběhne pilotní ověřování „smluv s rodiči".

MŠMT: Smlouvy s rodiči na školách už od září

Do projektu se přihlásilo 36 škol. Pilotní ověřování nové metody individuálních výchovných plánů odstartuje v září 2011 a bude pokračovat až do 30. června 2012. Seminář zahájil ministr školství, který v úvodu přivítal pedagogy a zároveň uvedl: „Ze své praxe vím, že kázeň dětí a autorita učitelů upadá, proto je nutné s tím něco udělat. Když jsme v listopadu 2010 ustanovili na ministerstvu pracovní skupinu, netušili jsme, že tak rychle budeme mít hotový pilotní projekt smluv s rodiči," řekl ministr školství s tím, že pokud se ukáží smlouvy s rodiči jako efektivní, nabídne je MŠMT ostatním školám k využití. „Zapojení do projektu je dobrovolné. Zároveň bych chtěl poděkovat všem školám, které se do prvotního testování zapojily," dodal ministr.

Individuální výchovný plán bude sloužit učitelům, kteří řeší kázeňské přestupky žáků ve školách. Smlouva jim pomůže v tom, jak jednat a postupovat a bude šita na konkrétní problémy dítěte. Ministerstvo se nechalo inspirovat podobnými smlouvami z ciziny, především z Anglie a Německa.

 „V červnu vyhodnotíme závěry pilotního ověřování a společně budeme hledat cesty, jak využít praktických a cenných zkušeností z konkrétních škol," vysvětlil na semináři vedoucí pracovní skupiny MŠMT a dětský psycholog Václav Mertin.

Co jsou smlouvy s rodiči?

Cílem projektu je prevence problematického chování žáků a jejich řešení ve spolupráci rodiny, školy a ostatních orgánů a institucí. Individuální výchovný plán je dohoda s rodiči, u jejichž dětí se objevují opakované výchovné problémy, přestupky proti školnímu řádu nebo pravidlům třídy, které negativně působí na proces vzdělávání. Obsahuje konkrétní úkoly a závazky pro učitele či vychovatele, rodiče i samotného žáka.

Pokusné ověřování bude zahájeno 1. září 2011 ve 36 školách, které se do projektu na základě výzvy MŠMT přihlásily. Zavedení nové metody do všech škol se plánuje v následujícím školním roce 2012/2013.

Dotaz Josefu Dobešovi můžete položit ZDE ##MINIPAS 1239##

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Ministerstvo školství

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.