Státním úředníkům delší dovolenou a prý se odvděčí. Větším úsilím

01.09.2011 17:17

Ve středu kývla vláda na věcný záměr zákona o úřednících a zaměstnancích veřejné správy, který připravilo ministerstvo vnitra. Jako jistou pikantérii lze vnímat, že předložený materiál obsahuje i návrh na zvýšení dovolené. Nově by státním úředníkům náleželo šest týdnů, což by nahradili vyšší produktivitou práce. Osloveným poslancům se tento záměr ale příliš nelíbí.

Státním úředníkům delší dovolenou a prý se odvděčí. Větším úsilím

Úředníci a zaměstnanci veřejné správy by si mohli v budoucnu dopřávat delší dovolenou. To za předpokladu, že v zákonu o úřednících a zaměstnancích veřejné správy, jehož věcný záměr na svém středečním jednání schválila vláda Petra Nečase, zůstane beze změny ustanovení o šesti týdnech na zotavenou pro státní úředníky.

Ve zdůvodnění se píše, že delší dovolená o jeden týden (celkové zvýšení na 6 týdnů resp. 30 dnů) by představovala snížení disponibilní pracovní doby pouze o 2,2 procenta. „Toto je nahraditelné zvýšením produktivity práce o stejné procento, tj. o 2,2 procenta," objevuje se v textu kuriózní vysvětlení. V duchu této logiky by se dalo namítnout, že produktivita práce se dá zvednout i bez prodloužení dovolené a toho lze využít snížením počtu úředníků o stejné procento.

Při delší dovolené budou úředníci méně marodit

Kromě zvýšené produktivity práce by delší dovolenou prý vykompenzovala menší nemocnost. „Dopad na fond pracovní doby nedosahuje ani úrovně kolísání nemocnosti při meziročně různém výskytu infekčních onemocnění, kdy rozsah intervalu, ve kterém se pohybuje roční nemocnost, činí čtyři až osm procent," argumentuje se v návrhu.

Podle něj je nepochybný pozitivní vliv prodloužení dovolené na zlepšení reprodukce pracovní síly úředníků. „Přitom lze důvodně předpokládat, že většina výše zařazených úředníků využije část dovolené na pokrytí lehčích onemocnění. Tím se jen zameškaná doba nemocí změní na dovolenou a nedojde tak ke snížení disponibilního fondu pracovní doby v celém rozsahu 2,2 procenta," pokračuje zdůvodňovací ekvilibristika.

Podle opozice čas pro takovýto benefit úředníků nenastal

„Absolutně nesouhlasím. Prodlužování dovolené ve státní správě může přijít na řadu ve chvíli konsolidovaných financí a dobré kondice firemní ekonomiky. A samozřejmě růstu životní úrovně občanů," prohlašuje pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD a bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Naprosto shodný názor zaznívá i z druhé opoziční strany. „Toto doporučení mě překvapuje. Nemyslím, že je práce úředníka ve srovnání s jinými profesemi natolik náročná, aby vyžadovala tento benefit," poukazuje pro ParlamentníListy.cz poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová na fakt, že ve společnosti není práce státních úředníků rozhodně vnímána jako dřina.

O délce dovolené se bude ještě diskutovat

„Nemyslím si, že je nutné, aby měli úředníci delší dovolenou než ostatní zaměstnanci. Budu se o tomto návrhu předkladatele informovat," slibuje pro ParlamentníListy.cz poslankyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová.

„Toto jednání bylo pouze o věcném návrhu zákona, o celém zákonu i o délce dovolené se bude ještě diskutovat," vyhnula se přímé odpovědi pro ParlamentníListy.cz poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová s odkazem na skutečnost, že prodloužení dovolené pracovníků ve veřejné správě zdaleka není jisté.

U soukromníka čtyři týdny, pod křídly státu šest

Až dosud se úředníků a zaměstnanců veřejné správy týká ustanovení zákoníku práce, které garantuje pět týdnů dovolené v kalendářním roce pro státní organizace, zatímco u soukromého zaměstnavatele činí tento nárok čtyři týdny. V budoucnu by se tedy mohlo stát, že státní úředníci budou mít o polovinu delší dovolenou než ti, co si na chléb vezdejší vydělávají u soukromníka.


K věci:


Foto: patriot.sk


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …