Generál Šedivý: Povolávat do vojenské služby? Třeba k povodním

01.09.2011 21:33

Průměrný věk českého vojáka je 37 let. Armádě stále klesá jejich počet v záloze a ministerstvo obrany se pod tíhou událostí rozhodlo reagovat znovuobnovením odvodů. Podle generála Jiřího Šedivého by mohl být člověk schopný odvodu být povolán ku pomoci například při podobných katastrofách jako byly povodně v roce 2002.

Generál Šedivý: Povolávat do vojenské služby? Třeba k povodním
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Podle bývalého náčelníka generálního štábu AČR Jiřího Šedivého nebyla v zákonných normách tato možnost nikdy zrušena, což však neznamená, že by všichni mladíci museli na povinná cvičení. Podle plánů ministerstva by se museli zapojit kupříkladu opraváři vojenské techniky, piloti nebo počítačoví odborníci. Plošné odvody založené na konkrétních ročnících se podle Šedivého neplánují.

Odvod by v praxi vypadal následovně. "Byl by to normální povolávací rozkaz. Vláda by musela přijmout usnesení a vydat nařízení. Ministerstvo pak provede výběr a formou povolávacích rozkazů vyzve lidi, aby se dostavili v určitý čas na určité místo, tam se potom provede nejprve zdravotní prohlídka, zda ti lidé jsou vůbec schopni tu vojenskou službu vykonávat," vysvětluje Šedivý na portálu iDnes.cz. Odvod by se však podle jeho slov neměl netýkal lidí s modrou knížkou, neboť ti byli z evidencí vyřazeni.

Živelné pohromy, experty kompenzovat

Pokud by podle Šedivého došlo k rozsáhlejší katastrofě jako v případě povodní 2002 a nestačila by kapacita složek integrovaného záchranného systému, mohlo by se běžně povolávat třeba k doplnění profesí ženijních vojsk. Pokud by podle generála Šedivého byli povoláváni experti ze soukromých firem, musel by se upravit zákon tak, aby došlo k plné finanční kompenzaci ze strany státu. Těm, kteří by se odmítli odvodu podvolit, by hrozily sankce. "Rozumní lidé to pochopí. Stát to samozřejmě nesmí zneužívat, ale myslím, že dnes není taková situace," uzavřel Šedivý

Kdy a na jak dlouho

Tyto podstatné detaily nejsou podle bývalého náčelníka GŠAČR ještě zcela rozhodnuty. Po absolvování základního výcviku by buď rekrut pokračoval dál nebo by se prý vrátil po třech měsících domů a nastoupil by až po půl roce. Tato kritéria musí podle Šedivého rozhodnout vláda. Není však pravděpodobné, že by byl někdo povolán už v příštím roce.


Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…