Ministři budou Nečasovi nosit omluvenky. Sami si to odhlasovali

02.09.2011 13:22

V jednacím řádu vlády se nově objevila formulace, podle níž se ministři v případě neúčasti na jednání budou muset písemně omluvit předsedovi vlády a oznámit důvod své nepřítomnosti. Premiér Petr Nečas k tomuto opatření sáhl poté, co se na zasedání kabinetu nedostavovali ministři za TOP 09 na protest proti personálnímu šéfovi ministerstva školství Ladislavu Bátorovi.

Ministři budou Nečasovi nosit omluvenky. Sami si to odhlasovali
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Zasedání vlády

Jako ve škole si budou připadat ministři, pokud se budou chtít omluvit z jednání vlády. V takovém případě totiž budou muset dodat premiérovi Petru Nečasovi písemnou omluvenku. „Nemůže-li se člen vlády výjimečně účastnit jednání schůze vlády, předem se předsedovi vlády písemně omluví a oznámí důvod své nepřítomnosti," ukládá to ministrům nově schválená verze jednacího řádu vlády.

Až dosud stačilo, když ministr předsedovi vlády předem oznámil důvod své nepřítomnosti. Nezáleželo na formě omluvy, stačilo ji i zavolat. Důvodem ke zpřísnění je podle mluvčího vlády Jana Osúcha nedávný protest ministrů za TOP 09. „Nový systém omluv je důležitý pro bezproblémový průběh vládních schůzí," uvedl Osúch pro Aktuálně.cz.

Nechození na zasedání vlády vykazovalo rysy stávky

Svérázný postup ministrů za TOP 09, kteří neúčastí na jednání vlády protestovali proti setrvání Ladislava Bátory ve funkci personálního šéfa ministerstva školství, kritizoval nejen premiér, prezident a koaliční partneři, ale na jejich počínáním se z hlediska pracovněprávního pozastavil i sociolog Jan Keller.

„Nechození ministrů TOP 09 na jednání vlády vykazuje všechny rysy stávky. A pokud je zaměstnanec ve stávce, a ministr placený z našich daní je zaměstnancem, tak tam jsou nějaké změny ohledně odměn a podobně. Takže pokud si nevzali na to jednání dovolenou, tak tady by se mělo jít do zákoníku práce, protože to nejsou žádní nadlidé, kteří stojí nad ostatními smrtelníky," prohlásil Keller pro ParlamentníListy.cz.

TOP 09 vadí naschvály a chce smírčí řízení v koalici

Opakovanou neúčast ministrů TOP 09 dává sociolog do souvislosti s nedávnou stávku odborů. „Já si pamatuji, jak nedávno stávkovali různé kategorie obyvatel, tak ti ministři, kteří jsou dneska všichni ve stávce, vykládali, jak stávkující škodí republice. Stávka ministrů neškodí republice? Říkali nám, jak si stávkující berou ostatní za rukojmí. Ministři si nás neberou za rukojmí? To je takové zvláštní," poukazuje Keller na argumentační pružnost ministrů TOP 09.

Nic nedůstojného či neobvyklého na nové povinnosti ministrů omlouvat se předsedovi vlády z účasti na jednání písemnou formou nevidí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. „Já na tuto změnu v jednacím řádu pohlížím pozitivně, a také proto jsem pro ni hlasoval," uvádí pro ParlamentníListy.cz ministr Kocourek k písemným omluvenkám.

Změny na poslední chvíli nebylo možné prostudovat

Právě nařízení omluvenek a také ustavení funkce eurotajemníka budou součástí smírčího řízení v koalici, o které požádala TOP 09. Ta v souvislosti s oběma změnami obviňuje ODS z naschválů. Svědčit o tom má i to, že premiér začal o funkci eurotajemníka jednat ve vládě právě tehdy, když se zasedání kabinetu ministři za TOP 09 nezúčastnili.

Momentální rozbroje mezi těmito vládními stranami potvrdil i předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, když si po středečním jednání vlády stěžoval, že premiér Nečas dával změny do dokumentu na poslední chvíli, takže nebyla možnost se s nimi dostatečně seznámit.

K věci:

Ministři TOPky nepřišli na vládu. ODSák Kubera: Nebojte, oni se vrátí ...

Nečas si prosadil tajemníka. Kalousek vyvolává smírčí řízení 

Nečas: TOP 09 kašle na vládu. Kalousek: Starej se o neonacistu Bátoru 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …