Vondra chce do armády tisíce záložáků

03.09.2011 8:11

Ministerstvo obrany by rádo nalákalo více lidí do tzv. aktivních záloh. Kromě odvodů, které vyvolaly bouřlivé reakce v minulých dnech, by tak mohlo až šest tisíc rezervistů pomoci profesionálním vojákům v případě přírodní katastrofy, války nebo zahraniční mise. Informuje o tom deník Právo.

Vondra chce do armády tisíce záložáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

V současné době je u rezervistů asi tisíc lidí. Několikrát ročně se sejdou ve vojenských újezdech a posádkách, kde cvičí. Jejich zaměstnavatel je musí na tři týdny uvolnit z práce, což se ale většině z nich vůbec nelíbí. „V zálohách bez problémů fungují jen živnostníci a lidé, kteří si mohou sami organizovat čas," řekl jeden ze záložáků.

Daňové úlevy pro zaměstnavatele 

Zaměstnavatele by do budoucna mohly pomoci daňové úlevy, které dostávají třeba za poskytování práce handicapovaným lidem. Dále by mohl zákon ukládat, aby firmy rezervistovi držely zaměstnání, pokud by byl povolán na zahraniční misi. V budoucnu by se také mohly zvednout platy.

Psali jsme:
Vondra chce znovu zavést povinnou vojnu. Pro někoho

„Armáda má úkoly a také závazky plynoucí z obranného plánování v NATO. V případě krizí je musí být schopna plnit. A pokud bude rozpočet obrany v budoucnosti klesat tak jako v posledních dvou letech, tak není možné udržet současné počty vojáků," upozorňuje ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Čtěte více:
Vondra rozesmál baviče Novotného. Češi naposled bojovali na Bílé hoře
Do zbraně. Senátor Čunek navrhl obnovení povinné vojny
Odvody neznamenají vojnu, klidní vášně Šedivý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…