Úředníci nevědí, jak používat datové schránky

03.09.2011 9:58

Fyzické osoby si mohou dobrovolně zřizovat datové schránky. Mnohdy jsou jim ale k ničemu – některé dokumenty posílají úřady stále jen klasicky a navíc často ne doporučeně. Lidé se tak o nich ani nemusejí dozvědět.

Úředníci nevědí, jak používat datové schránky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schránka na stížnosti pacientů

Úřady mají povinnost samy zjišťovat, zda má člověk datovou schránku. Pokud ano, platí, že s ním lze komunikovat pouze přes ni. „Fyzická osoba, která si zřídí datovou schránku, je povinna ohlásit změnu registračního údaje," namítá ale Luděk Schreib z odboru komunálního odpadu na pražském magistrátu pro deník Právo, který o problému informuje.

Nikdo neví, jak to je 

Právě výzvy k úhradě poplatků za svoz komunálního odpadu jsou častým problémem. Jiří Korbel z odboru tisku a PR ministerstva vnitra i zase myslí, že ne všechna data musí být přes schránky posílána. „Je třeba rozlišovat, zda jde o dokument bez, či s číslem jednacím," říká.

S tím zase nesouhlasí profesor Vladimír Smejkal, který je spoluautorem zákona o datových schránkách. Podle něj se v zákoně o číslech jednacích vůbec nemluví. „Uživatel schránky není povinen nikam nic hlásit; úředník by měl sám zjistit v seznamu schránek, zda ji adresát má, či nikoliv," řekl.

Čtěte:
Vnitro: Startuje nový Portál datových schránek
Datové schránky Češi nejdřív kritizovali. Teď si je oblíbili
Kovářová: Schránky se osvědčily
Pecina: Datové schránky ušetřily 200 milionů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…