Vláda bude rozhodovat o tendru na stíhačky. Soutěžit mohou i gripeny

03.09.2011 15:35

Do konce roku vláda rozhodne o podmínkách veřejné soutěže na nástupce 14 stíhaček Jas-39 Gripen Oznámil to ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Vláda by měla na podzim projednat kompletní materiál o ochraně vzdušného prostoru. Informoval Týden.cz.

Vláda bude rozhodovat o tendru na stíhačky. Soutěžit mohou i gripeny
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

"Bude počítat s uchováním schopnosti nadzvukového letectva, ale rozhodně budeme chtít vybírat v nějakém soutěžním prostředí. Kdybychom se orientovali jen na jedno řešení, dostali bychom se do pasti," řekl Vondra. Zda Česká republika letadla koupí nebo si je pronajme, zatím není jasné.

Gripe nevyhraje, pokud se všechno neobjasní

Současné stroje si Česká republika od švédské vlády pronajala před osmi lety do konce roku 2014. Předchozí soutěž na nákup stíhaček, jehož vítězem bylo britsko-švédské konsorcium BAE Systems/Saab, byla anulována kvůli korupci. Premiér Petr Nečas Hospodářským novinám řekl, že dokud nedorazí do Prahy všechny informace o uplácení z doby kolem roku 2001, nemá společnost dodávající gripeny šanci řízení vyhrát.

SLEDUJEME kauzu gripen

"Premiér řekl, že předpokládá, že jednou ze základních podmínek účasti v soutěži bude spolupráce při potírání korupce a já s ním souhlasím," uvedl ministr Vondra. Nevyloučil, že výrobce gripenů by se mohl tendru zúčastnit. Česká republika se příští rok znovu zúčastní s gripeny mise v pobaltských republikách, přestože to není součástí závazku země vůči NATO.

Čtěte:
Britové slíbili pomoci s kauzou Gripen
Pokud chce Gripen další zakázku, musí se vyvrátit korupce
Cameron v Praze: Můj přítel a spojenec Nečas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…