Nečas je oslaben a prezident křísí nebezpečné mýty, píše Hvížďala

03.09.2011 20:26

Nejmenší vládní strana není zdaleka jediným protivníkem premiéra, proti premiérovi se opakovaně vymezuje i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) a klid Nečas (ODS) nemá ani uvnitř vlastní strany. Situace dovedně využívá prezident Klaus, který křísí nebezpečné národní mýty.

Nečas je oslaben a prezident křísí nebezpečné mýty, píše Hvížďala

Mediální odborník a publicista Karel Hvížďala se ve svém komentáři pro Český rozhlas 6 zamýšlí nad postavením premiéra Petra Nečase (ODS). V posledních týdnech totiž na šéfa kabinetu útočí nejen opozice, ale i TOP09 a stranou nezůstávají ani Věci Veřejné s prezidentem Klausem v pozadí. Premiér tak podle komentátora zůstává jako kůl v plotě.

Chybí nám zákon o státní službě

Zásadním problémem v české kotlině podle komentátora je, že nemáme zákon o státní služně. Ten by na jedné straně poskytl úředníkům určité jistoty, ale na druhé straně by dal premiérovi do ruky nástroj, jak zkrotit odbojné úředníky, ministry nevyjímaje.

SLEDUJEME téma Ladislav Bátora

„Věci veřejné přicházejí každou chvíli s něčím novým a nečekaným, aby na sebe upozornily, a tím torpédují vládu permanentně, proto jsou nevypočitatelní a navíc si nasadily na vlastní ministerstvo pana Ladislava Bátoru, jako trojského koně, jehož kauza kvůli minulosti, kdy kandidoval za extrémistickou Národní stranu, která chtěla vystěhovat Romy do Indie, ...  může zase kdykoliv vybuchnout a obrátit se v zásadě proti komukoliv, i třeba proti premiérovi." píše Hvížďala.

Prezident Klaus a nebezpečné mýty

Nejmenší vládní strana není zdaleka jediným rebelantem, proti premiérovi se opakovaně vymezuje i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) a klid Nečas nemá ani uvnitř vlastní strany. Jak Hvížďala dále připomíná, střety mezi politickými stranami jsou běžné, ovšem zvláštně působí útoky prezidenta Klause, za kterým prozatím nestojí žádná politická strana.

Související: Klaus setřel TOP 09. Odpověď: Nevážím si Vás, prezidente

„Zatím prezidentovi lidé využívají k oslabení stávajících politických pozic osvědčené rekvizity: resentiment, staré mýty a stereotypy, jako třeba o Němcích jako dědičných nepřátelích, o zdravém duchu nezkaženého národa, který porazil komunisty drobnými sabotážemi a nepotřeboval k tomu hrdiny-disidenty atd." shrnuje Hvížďala.

K věci: Klaus by se měl zdržet výroků o diplomacii, kritizuje Kalousek

Podobný postup však komentátor považuje za velmi nebezpečný, protože nestojí na reálných základech, ale na mýtech, které slibují přechod z neutěšeného stavu dneška ke světlým zítřkům utopistického státu. Stejného postupu zneužili mezi jinými i komunisté, když před lety vyzdvihovali ideální obraz husitského společenství.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…