Příhodová (ODS): Výjezdní zasedání jako reklama na práci starosty Prahy 1

03.09.2011 17:15

Zamyšlení nad dvěma přístupy k práci ve volené funkci, tentokrát opět pohled na Prahu 1.

Příhodová (ODS): Výjezdní zasedání jako reklama na práci starosty Prahy 1

Zamyšlení nad tím, co vše je nutné medializovat. Přiblížím dva příběhy, jeden z doby působení ODS na radnici v Praze 1 a druhý z doby, kdy na Praze 1 působí pana starosta Lomecký (TOP09).

První příběh je z doby, kdy ODS vedla radnici na Praze 1. Převzetí uklizených ulic a chodníků za účasti starosty Filipa Dvořáka (ODS). Poprvé se ale tato myšlenka zrodila v době, kdy Filip Dvořák působil jako zastupitel MČ Praha 1. Tehdy začal prosazovat projekt čistá a přívětivá Praha 1, zejména pro trvale bydlící.  V té době já působila jako zástupce starosty v Praze 1.

Spory v otázce úklidu a čistoty, byly i tehdy na denním pořádku. Oblast životního prostředí spadala do mé kompetence, a po pravdě jistá dávka pohodlnosti, vlastní každému, mě nijak nenutila provádět kontrolu, jak kontrolují úředníci z úřadu provedené práce. Pan Dvořák však nelenil, chodil po Praze 1 a po prvé, mě tehdy coby místostarostku, telefonem donutil ve 4 ráno přijít do ulic, které úřad přebíral. Pro mne, nepříjemné zjištění v podobě nekvalitní práce firmy, ale i úředníků. A tak nezbylo, než realizovat myšlenku, kdy chodí na kontrolu i samospráva s koštětem v ruce a nutným úsměvem na rtech. 

Déle jak měsíc, dvakrát do týdne, ve 4 hodiny ráno být připraven na kraji první ulice uklizeného bloku, projít s dalšími účastníky jednotlivé úseky, ukázat na chyby, pak do úřadu a odpoledne dojít zkontrolovat, zda byly chyby odstraněny, domů a realizovat nutnou činnost spojenou s rodinou, nebyla nijaká legrace. Málokdo věřil, že to ve složení tří lidí vydržíme déle, jak týden.  Vydrželi jsme, i když přiznávám, že mne osobně u tohoto projektu udržela zejména tvrdohlavost Filipa Dvořáka, kdy jsem věděla, že on dotáhne svůj nápad do konce i sám a moje přesvědčení, že přeci mě „nějaký Dvořák" nezahanbí. Výsledek, možná jsme byli pro legraci okolí, ale jedno vím jistě, donutili jsme úklidové firmy odvádět kvalitní práci, a naše přítomnost by v budoucnu již nebyla nutná. Přesvědčili jsme, že jsme schopni potlačit pohodlí pro dobro věci. Možná, by to byl, v předvolebním roce zajímavý, veselý TV spot, jak běháme s košťaty po Praze 1, a nutíme velké firmy uklízet. My to, ale dělali nikoli jako představení, které se stane součást TV zpravodajství, ale proto, aby byla Praha 1 opravdu uklizená.

Fotky z úklidu v dalším volebním období, ODS krátce použila na plakáty, zejména jako sdělení pro občany, kdo se zasadil o zlepšení životního prostředí v centru Prahy.

Příběh druhý, kontrast s prvním příběhem, současné působení pana starosty Lomeckého (TOP09).  Pan starosta Lomecký vsadil evidentně na média. Jak jinak si vysvětlit mediální show v podobě pana starosty Lomeckého jako řidiče autobusu, který veze členy vedení radnice Prahy 1 na výjezdní zasedání. Byla toto snaha o filmové představení nebo počin, který měl být i přínos pro obyvatele Prahy 1? 

Jakýkoli nárůst autobusové dopravy na Praze 1, je chyba. Autobusová doprava negativně působí na životní prostředí. Většina lidí ví, že produkce prachu a oxidů dusíku z naftových motorů, je pověstným „hřebíčkem do rakve".. Již jednou jsem psala, že panu starostovi Lomeckému (TOP 09) zřejmě záleží na jiných lidech, než jsou voliči Prahy 1. Dokonce si myslím, že má absenci citu i pro kvalitu životního prostředí. Pan starosta Lomecký (TOP 09) si zajistil přistavení autobusu před radnici Praha 1, sehnal si na průjezd centrem Prahy povolení a jako řidič tohoto autobusu, chce se říci za zvuku fanfár, projel centrem Prahy - viz video, a ještě zveřejněné na YouTube, na výjezdní zasedání do místa, kde je čistější životní prostředí. Vtipné? Zábavné? Že uspoří prostředky za individuální dopravu? Nebo jen snaha o přivolání mediální pozornosti, které se předloží úsměvný příběh, provázený glosou, o schopném řidiči - starostovi Prahy 1?  Co na tom, že byla brzděna tramvaj ve Vodičkově ulici, kdy čekala, než tato trapná komedie skončí. Dovolím si uveřejnit i úryvek citace z tiskové zprávy Prahy 1, (kde najdeme i foto starosty řidiče) Video z cesty je rovněž k nalezení.

Cit.: Rada Městské části Praha1 absolvovala 9. srpna výjezdní zasedání, které se .....

„Výjezdní zasedání Rady i Zastupitelstva Městské části Praha 1 považuji za užitečnou tradici. Radním, zastupitelům i úředníkům umožňují vedle řešení standardních problémů i porovnávání toho, co trápí jiné české obce a města, s tím, co tíží Prahu 1," vysvětlil starosta Oldřich Lomecký, který se vedle vedení schůze ujal i řízení autobusu s účastníky výjezdu.

Rozumný starosta by přemýšlel, co takový nápad a představení, přinese. Vnímal by vliv na prostředí lidí, kteří tady v centru Prahy, žijí.  Člověk s obecnou znalostí o životním prostředí ví, co vše výfukové plyny z naftových motorů obsahují za škodlivé látky a jak negativně tyto látky přispějí, do již tak špatného ovzduší centra Prahy. Jistě by volil šetrnější způsob dopravy. A představení pro media, by mohlo být nakonec i zábavnější, na ekologickém prostředku, třeba výjezdní zasedání na kole! Pan starosta Lomecký se jistě bude inspirovat, a obyvatelé Prahy 1 se dočkají spanilé jízdy spojené s výjezdním zasedáním radnice Prahy 1 na kole, v čele se starostou Lomeckým (TOP09).

RNDr. Jana Příhodová (ODS)

Dále čtěte: Příhodová (ODS): Pohled zpět

Dotaz Janě Příhodové můžete položit ZDE

##MINIPAS 5622##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Příhodová - profil

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.