Poslanec píše čtenářce. Jsem pro malé firmy, ale velké zvládnou víc

04.09.2011 10:07

Poslanec Jiří Oliva čtenářce PaŕlamentníchListů.cz tvrdí, že je zastáncem co největšího počtu firem, které by se podílely na zakázkách státního podniku Lesy ČR. Před několika dny však vydal prohlášení, ve kterém se zastal velkých firem proti malým.

Poslanec píše čtenářce. Jsem pro malé firmy, ale velké zvládnou víc

Poslanec Jiří Oliva (TOP09) odpovídá na dotazy čtenářky serveru ParlamentníListy.cz. Paní z Jablonce nad Nisou s přezdívkou Slavice chtěla slyšet názor královéhradeckého poslance na to, kolik firem by se podle jeho názoru mělo podílet na těžbě dřeva ve státním podniku Lesy ČR. Přinášíme jeho odpověď.

Velké firmy toho zvládnou víc

Poslanec Oliva až do roku 2003 státní podnik Lesy ČR řídil. Oliva tvrdí, že vždy patřil mezi zastánce co největšího počtu firem, které mají zakázky lesů zpracovávat.

„Osobně jsem vždy prosazoval a prosazuji dodnes uplatnění co největšího počtu menších firem, protože jsem si vědom dopadů do sociální oblasti, které zmiňujete i Vy. V době, kdy jsem Lesy ČR řídil, pracovalo ve smluvním vztahu 250 firem. S dnešním počtem firem - cca 130 nejsem spokojen, ale i tento počet byl zvýšen z původních cca 100 firem z mého popudu až po jednání s ministrem Fuksou," zdůrazňuje poslanec.

ZDE se ptejte Jiřího Olivy i Vy

Za zmínku ovšem stojí, že před pár dny vydal prohlášení, ve kterém se zastává velkých dřevařských firem proti menším podnikům. Větší firmy totiž podle jeho slov zvládnou i následné služby, které jsou s těžbou dřeva spojeny. Těžba dřeva a následné zalesnění, ochrana kultur, prořezávky i probírky jsou natolik souvisejícími činnostmi, že jejich rozdělení může přinést pouze komplikace a zvýšení nákladů, míní poslanec.

„Na druhou stranu je logické, že LČR nemohou rozdrobit zakázku na státních lesích do tisíců drobných smluv s drobnými dodavateli prací, kde se pak vytrácí efekt tzv. velikostní renty. Tento efekt funguje jak u vlastníků lesů, tak u dodavatelů služeb. Zcela nepochopitelná je pak kritika tzv. „komplexní zakázky" ze strany Asociace českých a moravských dřevo zpracovatelů," uzavírá Oliva.

Čtěte také:

Oliva (TOP 09): V lese se kácí! Správně, nebo špatně?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…