Policie po pochodu Varnsdorfem předvedla 12 lidí

04.09.2011 11:18

Policie po sobotním pochodu Varnsdorfem, kdy se několik stovek lidí včetně několika desítek neonacistů snažilo dostat k Romy obývané ubytovně, předvedla 12 lidí. Většinu za přestupky, čtyři jsou podezřelí ze spáchání trestného činu. Mladá žena je podezřelá z popírání genocidy, na kameru ukázala tričko s nápisem „Oživte Hitlera.“

Policie po pochodu Varnsdorfem předvedla 12 lidí

Policisté v sobotu předvedli celkem 12 lidí. "Jednalo se zejména o přestupky proti občanskému soužití a veřejnému pořádku jako je napadání policistů, kopání do policejního auta či neuposlechnutí výzvy a o trestné činy útok na úřední osobu a poškozování cizí věci," uvedla Hrubešová.

Policie zadržela také mladou ženu, která před televizní kamerou předváděla tričko s nápisem „Oživte Hitlera", na základě záznamu z kamery ji policie později zadržela a je podezřelá z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. "Během sobotního odpoledne ji kriminalisté opět v tomto tričku zahlédli v davu a pořádková policie ženu předvedla. Za tento trestný čin jí hrozí až tříletý pobyt za mřížemi," popsala Hrubešová. V noci už byl podle policie i v okolí ubytoven poměrně klid, u jedné z ubytoven někdo rozbil kamenem okno.

SLEDUJEME téma Romové

Neonacisté ze Svobodné mládeže

V sobotu v podvečer pochodovalo několik stovek lidí dvě hodiny Varnsdorfem, lidé se chtěli dostat k Romy obývané ubytovně Sport. Na náměstí se jich sešlo asi 250, k davu se po cestě městem přidávaly další stovky převážně místních lidí. Město jejich počet odhadlo na 500. Policie nakonec uzavřela všechny ulice vedoucí k ubytovně a protestující zastavila. Protestní shromáždění proti růstu kriminality Romů ve Šluknovském výběžku svolalo bez oficiálního ohlášení neonacistické hnutí Svobodná mládež.

Byla to již druhá demonstrace, která se v šestnáctitisícovém městě v krátké době uskutečnila. Už v pátek prošlo městem také zhruba 500 lidí, kteří protestovali proti nepřizpůsobivým, zejména Romům. Průchod do problémových lokalit jim policie odřízla a nepustila je ani k ubytovně Sport, načež se dav postupně rozešel. Na příští víkend plánuje ve městě svůj mítink Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Ve Varnsdorfu a blízkém Rumburce a Šluknově v posledních měsících roste napětí mezi starousedlíky a Romy, které tam sestěhovaly realitní kanceláře spekulující s byty. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku.

Čtěte:

Protiromský pochod ve Varnsdorfu: Proražen policejní kordon

Odsunout Romy, navrhl mládežník z ČSSD


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…