Pošklebovat se Klausovi, to jediné umíte. Jakl stírá knížete za Moravce

04.09.2011 19:41

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v nedělních Otázkách Václava Moravce naznačil, že se ho prezident Václav Klaus svou kritikou pokouší dostat z politiky, aby on sám mohl být po odchodu z Hradu úspěšný. Tajemník prezidenta Ladislav Jakl na věc reagoval povzdechem - kéž by byl Schwarzenberg raději věcný.

Pošklebovat se Klausovi, to jediné umíte. Jakl stírá knížete za Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

"Pan prezident je bystrý pozorovatel dění v Evropě," řekl Schwarzenberg v nedělním diskusním pořadu. Prezident podle něj správně předpokládá, že národně založená strana, která by měla odpor k Evropské unii, by měla u lidí úspěch.

K dosažení takového úspěchu ale potřebuje Klaus eliminovat všechny potencionální konkurenty, kvůli čemuž ho zřejmě nedávno v rozhovoru pro ČT ostře kritizoval. "Musí vystrnadit jakéhokoliv politika, který by mohl být ohrožením pro jeho budoucí práci," uvedl Schwarzenberg.

Kontroverzní vydání Otázek Václava Moravce:
Klaus mě chce dostat pryč z politiky, naznačil kníže u Moravce

Jakl: Kéž by byl věcný a ne se jen poškleboval

Česká republika podle něj působí nejednotně, když má vláda a její ministři jiné názory než prezident a naopak. "Bylo by dle mého názoru opravdu asi lepší, kdyby pan prezident více dbal o svoji pozici hlavy státu, než jako někdy zábavného provokatéra," podotkl ministr.

"Je hezké vidět, jak si pan ministr představuje věcnou diskusi o své koncepci zahraniční politiky," reagoval pro ParlamentníListy.cz na Schwarzenbergovy výroky prezidentův tajemník Ladislav Jakl. "Na věcnou polemiku s prezidentovou kritikou se pan ministr Schwarzenberg nezmohl. Na pošklebování ano."

Čtěte také:
Klaus před velvyslanci ČR zkritizoval vládní koncepci diplomacie

Prezident Klaus v úterý na poradě českých velvyslanců kritizoval zahraničněpolitickou koncepci ČR, kterou připravil právě Karel Schwarzenberg.

Pomsta za koncepci?

Koncepce podle prezidenta obsahuje prázdná témata, neřeší nepříznivé tendence a klíčové otázky v EU a nezabývá se skutečnými problémy české zahraniční politiky. Klaus dokument označil za "neutralistický text", který obsahuje všezahrnující obecnosti. 

Napsali jsme:
Máme to, co vláda i Klaus "omlátili" knížeti o hlavu

Klausovi vadilo, že koncepce se nezmiňuje o "zcela evidentní současné krizi evropské integrace", problematičnosti eventuálního členství v eurozóně, množících se "negativních důsledcích" schengenského prostoru, "neudržitelnosti" společné zemědělské politiky EU, neopodstatněnosti kanadských víz pro Čechy, "permanentních atacích na Benešovy dekrety" či o vyjednané výjimce z Lisabonské smlouvy.  

Čtěte:
Klaus: Řeky jsem neurážel. Ani Češi nepracují jako Němci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, par

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …