Dva tajemníci pro EU: Budeme se doplňovat, tvrdí náměstek Schwarzenberga

05.09.2011 13:33

Nebude to střet zájmů, ale půjde o spolupráci. Tak ohodnotil náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider svou budoucí spolupráci s dosavadním vedoucím evropské sekce Úřadu vlády Vojtěchem Bellingem. Schneider i Belling totiž budou státními tajemníky pro Evropskou unii. Oba muži pro Český rozhlas ale připomněli, že nejde o nové funkce – na ministerstvu už rok prý spolupracují a jejich kompetence dál zůstanou nezměněny.

Dva tajemníci pro EU: Budeme se doplňovat, tvrdí náměstek Schwarzenberga

Rádio Česko zmínilo, že Česká republika má nyní dva státní tajemníky pro Evropskou unii. Vláda totiž nejdřív do této funkce schválila přes hlavy ministrů za TOP 09 dosavadního vedoucího evropské sekce Úřadu vlády Vojtěcha Bellinga. Poté jmenoval ministr zahraničních věcí svým tajemníkem dosavadního náměstka Jiřího Schneidera. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg již dříve ubezpečil, že se obě funkce budou doplňovat.

Související:  

„Je to opravdu bezproblémová spolupráce. Nelze hovořit o nějaké nadřízenosti, já jsem podřízen panu premiérovi, pan Schneider zase panu ministru zahraničních věcí," řekl k tomu pro Rádi Česko Belling.

Jiří Schneider prý měl problematiku Evropských záležitostí na starosti už jako první náměstek. K tomu zmínil, že se například účastní jednání evropských rad, je v delegaci premiéra a vede jednání s členskými státy v Bruselu. Na úřadu vlády k tomu funguje útvar, který tyto záležitosti připravuje pro premiéra a dělá sekretariát Výboru pro Evropskou unii.

„Jedná se jen o vyjasňování rolí při zvládání docela složité materie, tedy jak zacházet s komplikovanými evropskými záležitostmi. Je důležité koordinovat resorty a to samozřejmě patří úřadu vlády, druhá věc je, že je nenulová funkce ministerstva zahraničních věcí. Tady se vede debata na pracovní úrovni o tom, jak si tyto role rozdělit," vysvětlil pak Rádiu Česko  Schneider.

Premiér má velmi malé praktické ústavní pravomoci

„Snažíme se dosáhnout toho, že teď bude jasnější a silnější pozice pana Bellinga jako státního tajemníka při koordinaci resortů. Premiér má velmi malé praktické ústavní pravomoci a Evropská unie je velmi složitá záležitost, kde je potřeba spolupráce všech resortů. Role ministerstva zahraničních věcí zůstává stejná - reprezentovat tyto pozice navenek," zmínil dále Schneider.

Státní tajemník na úřadu vlády má v podstatě kompetence náměstka, ale premiér oficiálně nemá náměstka. Proto podle Schneidera vznikla tato funkce.

„Rozdílné názory na český postoj v Evropské unii musí řešit předseda s místopředsedou vlády, na praktické a technické úrovni je řeší úředníci a to je naše úroveň. Není v tom více záhad, než se snažíte dopátrat," dodal náměstek Schneider.

Jak Schneider, tak i Belling se shodli na tom, že i záležitosti s českou velvyslankyní v Evropské unii se musí řešit po jedné linii. Ostatně - velvyslankyně je bezprostředně odpovědná ministrovi zahraničních věcí. Nemělo by tak proto docházet k ovlivňování českých zájmů v EU ze dvou zdrojů.

Komentátor: Jde o vliv Hradu na evropskou politiku

Český rozhlas pak připomněl, že nedávno místopředseda ODS Pavel Drobil označil krok ministra Schwarzenberga za „vznik funkce státního tructajemníka" . Podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka to tak sice může vypadat, ale nejde prý tady o spor mezi ODS a TOP 09, ale především o vliv Hradu na evropskou politiku.

„Názory prezidenta Klause a ministra Schwarzenberga na ni se výrazně liší a někde mezi tím je Petr Nečas. Takže si myslím, že pan Belling bude mít co dělat, mimo jiné i koordinovat stanoviska Hradu a úřadu vlády s ministerstvem zahraničních věcí," doplnil komentátor s tím, že jde vlastně o přetahovanou kvůli vlivu na českou zahraniční politiku.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…