Ministerstvo spravedlnosti bude platit za chybný seznam soudců z KSČ

05.09.2011 15:58

Resortu ministra Jiřího Pospíšila (ODS) hrozí pokuta za chyby při zveřejnění jmen soudců a státních zástupců, kteří byli před rokem 1989 členy KSČ. Úřad na ochranu osobních údajů vede s resortem správní řízení, které rozhodne o trestu. Informoval o tom server iDNES.cz.

Ministerstvo spravedlnosti bude platit za chybný seznam soudců z KSČ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Ministerstvo spravedlnosti seznamy uveřejnilo na začátku ledna tohoto roku. Jenomže zahrnovaly totiž i jména lidí, kteří ve straně nikdy nebyli. Pospíšil se několika soudcům i státním zástupcům písemně omluvil a propustil dva pracovníky, kteří byli za seznam odpovědní.

Dokumenty ministerstva spravedlnosti:

Jakou pokutu spravedlnost dostane, zatím není jisté. "Nelze spekulovat - pro každý konkrétní delikt je stanovena výše podle řady kritérií," uvedla mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Celou věc prověřovala inspekce Úřadu na ochranu osobních údajů. Kontrola trvala skoro 5 měsíců.

Omluva je málo, ministerstvo bude platit 

"Konstatovala pouze to, že ministerstvo při zpracování osobních údajů soudců a státních zástupců nesprávně zveřejnilo jména 22 soudců a 9 státních zástupců s tím, že byli členy KSČ, a tím porušilo zákon o ochraně osobních údajů," přiznalo ministerstvo.

"Cením si Vaší reakce, ale musím s politováním konstatovat, že tento způsob ´očištění´ mého jména považuji za naprosto nedostačující s ohledem na důsledky, které pro mě zveřejnění mého jména má," napsala například Pospíšilovi soudkyně Gordana Burianová z Krajského soudu v Praze. Burianová přitom nikdy nebyla nejen členkou KSČ, ale ani kandidátkou na vstup a odmítla i studium VUML (Večerní univerzita marxismu-leninismu).

Psali jsme:
Chybovali v seznamu soudců, dostali vyhazov
Pospíšil se kaje za chybné seznamy soudců komunistů
Soudkyně byla v KSČ. Cítila se podjatá a už soudit nebude 
Čtvrtina soudců NSS byla v KSČ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…