Vávra: Něco o televizi vím. Musí být transparentní

06.09.2011 8:57

Šestatřicet jmen obsahuje seznam těch, kteří se ucházejí o post generálního ředitele České televize. Kdo se jím nakonec stane se dozvíme do dvaadvacátého září. Jedním z uchazečů je někdejší šéf zpravodajství TV Nova a dnes zaměstnanec Magistrátu hlavního města Prahy Jan Vávra. Ten sází na své dlouholeté zkušenosti v televizní branži. ČT by podle něj měla své změny nastartovat transparentním hospodařením.

Vávra: Něco o televizi vím. Musí být transparentní
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Co Jana Vávru vedlo k tomu, aby se ucházel o post generálního ředitele České televize? „Já si myslím, že o televizi jako médiu něco vím. Byl jsem pět let šéfem zpravodajství (TV Nova). To zpravodajství jsem postavil, moderoval jsem pět let politický diskuzní pořad, produkoval jsem některé pořady," sčítá Jan Vávra své předpoklady pro vedení České televize s tím, že rolí médií a zejména televize ve společnosti se zabývá dlouhodobě.

ČT si nesmí jen naříkat

Prioritních os, kterými by se jako ředitel České televize zabýval je několik. „Televize se potřebuje dostat na špici tvorby pořadů," míní Vávra s tím, že není možné, aby si naříkala, že komerční televize ji kopírují. „Musí být mnohem nápaditější v programové nabídce," upřesňuje Vávra.

To podle něj souvisí současně s tím, že v České televizi se musí ujasnit, jaký má být ten který kanál. „S tím souvisí i to, že ČT se musí otevřít veřejnosti a tvůrcům, aby do ní přicházeli nové impulsy," konstatoval Jan Vávra. Podle něj je nutné, aby z ČT vycházel poučný, naučný a inspirativní pohled na svět.

SLEDUJEME téma volba nového šéfa ČT

Hlavně transparentní hospodaření

Základním kamenem změn v ČT je nicméně v co nejširší míře otevření hospodaření České televize pohledům zvenčí. „To znamená audit provozních nákladů, aby se následně mohlo přejít k transparentnosti hospodaření televize. Transparentnost rovná se kontrolovatelné zadávání zakázek, všech nákupů a tak dále. Televize by měla jít příkladem, je to televize všech, kterou si platíme a lidé by měli mít možnost si zkontrolovat jak hospodaří," vysvětil Vávra.

Zlepšit by se podle Vávry měla komunikace mezi generálním ředitelem a Radou ČT. „Není možné, aby tyto dvě instituce mezi sebou válčily a ten impuls musí jednoznačně vyjít od osoby generálního ředitele," řekl Vávra ParlamentnímListům.cz s tím, že mezi oběma orgány by měl být vztah elementární důvěry.

Komunikace s Radou ČT je katastrofa

„Tak jak v současnosti fungoval vztah generální ředitel versus rada, to je katastrofa," konstatoval Vávra. Reagoval tak na fakt, že Rada ČT má jen velmi omezené možnosti, jak nahlédnout pod pokličku hospodaření ČT. „Mým cílem by bylo co nejvíce otevřít přístup k údajům o hospodaření," dodal.

„Všechno včetně zakázek by mělo být na internetu. Když to jde u jiných institucí, proč by to nemělo jít v České televizi, a to už proto, že všichni na ní přispíváme. Druhá věc je, že jsem přesvědčen, že by to ve svém důsledku vedlo ke snížení nákladů na provoz televize, takové zkušenosti už ve světě jsou," konstatoval Vávra.

Ten je přesvědčen, že není možné, aby veřejnost i radní naráželi na takzvané obchodní tajemství. „To se se smluvními partnery jistě dá ošetřit a pokud by na to tito partneři nepřistoupili, pak by holt s Českou televizí nespolupracovali," doplnil.

Peněz má ČT dost

Vávra si myslí, že současné finance, které má televize k dispozici jsou dostatečné. „To neznamená, že říkám, že nikdy nemůže třeba v rámci vývoje inflace, nastat situace, kdy bude nutné nějakým způsobem navýšit tok peněz do ČT. Ale vždy to musí být jasně ospravedlnitelné, ale v tuto chvíli podle mě má televize dost prostředků na kvalitní fungování," uzavřel Vávra.

Připomeňme, že výběrové řízení na post generálního ředitele ČT bylo radou vypsáno po té, co v červnu neočekávaně po osmiletém působení oznámil svojí rezignaci k jedenatřicátému srpnu dosavadní šéf Jiří Janeček.

Svou kandidaturu mimo jiné oznámil bývalý šéf televize Nova Petr Dvořák, někdejší marketingový ředitel Primy Jan Svoboda, výkonný ředitel televize Óčko Hynek Chudárek, ředitel zpravodajství České televize Roman Bradáč, šéfdramaturgyně vývoje nových pořadů České televize Alena Müllerová, šéfdramaturgyně Centra publicistiky Jana Škopková, někdejší vedoucí projektu digitální televize Barrandov Radomír Pekárek nebo producent a režisér Fero Fenič.

Psali jsme:
Rada ČT má pro volbu široký výběr. Exšéf Novy a dalších 31 uchazečů
ČT nemůže mít moderátora typu Borhyové, říká kandidát na ředitele Vávra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…